Antica Marijanac: Razsuti cvetovi
  • Datum: 30. 9. 2016
  • Čas: 18:00 - 20:00
  • Lokacija: Enota Maričke Žnidaršič Stari trg

Antica Marijanac: Razsuti cvetovi

Pogovor z avtorico romana bo vodila Zvonka Ješelnik.

Program bo glasbeno popestrila pevska skupina iz Binkla.

Antica Marijanac prihaja iz krajev, kjer se poletje nikoli dodobra ne ogreje, kjer se jezik hrvaške zemlje zajeda v Slovenijo, kjer Snežnik s svojim hrbtom senči njive, da ne morejo roditi koruze, kjer pšenica redko dozori, kjer uspeva le krompir.

Ta svoj svet je zagledala januarja 1936, ravno pravi čas, da je šla skozi drugo svetovno vojno z zaznavanjem strahot, ki za vedno pustijo sledi v otroku. Začetnemu šolanju v Novem Kotu in v Travi pri Loškem Potoku je sledila nižja gimnazija in bivanje v internatu v Starem trgu pri Ložu, nato pa še učiteljišče v Ljubljani.
Službovala je v več krajih, najprej v Spodnjem Logu pri Kočevju, nato v Dravogradu in nazadnje v Kranju, kjer se je tudi upokojila. Že vrsto let živi v Brežicah.
Po prvencu Anci, ti presneti mulc, pesniški zbirki za otroke Kdo gre z nami in romanu Metulj brez pomladi, je to četrta knjiga, ki jo Antica pošilja med bralce. Roman Razsuti cvetovi pripoveduje o deklici Marini, ki je že zgodaj, prezgodaj okusila trdo plat življenja, vendar je s svojo neupogljivo voljo in neizmerno željo postati učiteljica, v skoraj nemogočih razmerah to tudi dosegla. Spoznamo življenje in delo prve generacije povojnih učiteljic, spoznamo tedanje razmere v šolstvu in v državi, način poučevanja in drugih obšolskih dejavnosti in se zavemo, kako zelo drugače se je takrat delalo in živelo.

Vabilo