Cveto in Janez Pavčič – pogovorni večer
  • Datum: 29. 3. 2018
  • Čas: 19:00 - 20:00
  • Lokacija: Enota Ivana Matičiča Rakek

Cveto in Janez Pavčič – pogovorni večer

cover 2 - Cveto in Janez Pavčič - pogovorni večer

Vabilo

Brata Pavčič na Rakeku

Večer z znanimi krajani se je v rakovški knjižnici tokrat odvijal z bratoma Pavčič. Janez in Cveto sta v pogovoru s Francem Perkom obujala spomine na mladost, preživeto na Uncu ter na svoji uspešni in raznoliki športni karieri. Obiskovalci smo bili nad pripovedovanjem navdušeni, saj je bilo pred desetletji življenje športnikov precej drugačno kot danes.

Janez Pavčič je najstarejši živeči slovenski olimpijec, večkratni državni prvak v teku z ovirami na tri tisoč metrov,  največ  se je posvečal teku na smučeh. V tej disciplini je sedemkratni prvak, trinajstkratni državni prvak v štafetnem teku na smučeh in prvi biatlonski prvak. Kot reprezentant ali trener je sodeloval na petih olimpijskih igrah, na sarajevskih je bil del organizacijske ekipe. Vzgojil je številne generacije trenerjev in je avtor številnih publikacij s področja pohodništva in teka na smučeh.

Cveto Pavčič je bil v svoji karieri nogometaš, atlet, rokometaš in smučarski tekač, je tudi dvakratni udeleženec zimskih olimpijskih iger. Na smučeh je tekel tudi na svetovnih prvenstvih, je svetovni študentski prvak. Svoje bogato športno znanje je širil tudi kot predavatelj na Fakulteti za šport. Oba sta prejemnika številnih priznanj, med njimi tudi Bloudkove nagrade.

Večera se žal ni uspelo udeležiti njuni sestri Sonji Pavčič, priznani slovenski igralki, ki je več kot pet desetletij posvetila Šentjakobskemu gledališču. Je dobitnica številnih stanovskih nagrad, med njimi Severjeve nagrade in Linhartovih plaket.

 

Nevena Savić