Gambija – predavanje Tine Mele in Martine Švelc
  • Datum: 15. 12. 2022
  • Čas: 18:00 - 19:00
  • Lokacija: Enota Ivana Matičiča Rakek

Gambija – predavanje Tine Mele in Martine Švelc

 vabilo gambija page 001 - Gambija - predavanje Tine Mele in Martine Švelc

vabilo_gambija

Prostovoljstvo in botrstvo v Gambiji

 

Praznični december je čas, ko si ljudje izkazujemo več pozornosti, si vzamemo več časa zase, bližnje in prijatelje. To je tudi čas, ko se še bolj pokažejo različne stiske in so dobrodelne akcije več kot dobrodošle.

Med tistimi, ki dobra dela širijo tudi izven meja domovine, sta tudi Tina Mele in Martina Švelc, ki sta 15. decembra v rakovški knjižnici predstavili Gambijo, kjer sta bili v januarju 2021. Tam sta delali kot prostovoljki v vrtcu in pomagali njihovim vzgojiteljicam. Že nekaj let sodelujeta z organizacijo Za otroke sveta, prek katere sta vključeni v projekt botrstva in mesečno finančno podpirata vsaka enega otroka. Njun prispevek pokriva stroške šolanja in olajša ostale družinske izdatke.

Gambija je z 11.000 km2 najmanjša afriška država, nekdanja angleška kolonija, ki leži na zahodu celine. Ima okrog 2 milijona prebivalcev. Revščina je zelo razširjena predvsem na podeželju, kjer več kot 60 odstotkov prebivalstva v slabih življenjskih pogojih. Čeprav imajo najugodnejše podnebje v zahodni Afriki in se gospodarsko opira na kmetijstvo in živinorejo, Gambija še vedno velja za deželo v razvoju. Večina revnih podeželskih družin živi v malih hiškah, brez elektrike in tekoče vode. Šolanje je plačljivo, posledično je tudi pismenost nizka. Zato so prostovoljci ter zunanja finančna podpora zelo dobrodošli in cenjeni.

Gambija ima velik turistični potencial, žal zaznamovan s pomanjkanjem sredstev. Raznolika kulturna dediščina ponuja bogato glasbeno in plesno dogajanje, tudi kulinarika je zelo raznolika in zanimiva. Je tudi arhitekturno in geografsko raznolika, številne znamenitosti so uvrščene na sezname svetovne dediščine.

Tina in Martina sta obiskovalcem ponudili tudi nekaj izdelkov spretnih gambijskih rokodelcev: torbice, denarnice, kipce in obeske. Prostovoljni prispevki so dobrodošli, saj se bo Tina konec januarja že četrtič odpravila na obisk k malim varovancem.

 

Nevena Savić