Jože Mihevc: Skozi taborišča do sreče – predstavitev knjige
  • Datum: 17. 4. 2018
  • Čas: 19:00 - 21:00
  • Lokacija: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

Jože Mihevc: Skozi taborišča do sreče – predstavitev knjige

fb 2 1024x716 - Jože Mihevc: Skozi taborišča do sreče - predstavitev knjige

Pred leti je svoje spomine objavil v angleščini. Na pobudo dr. Rozine Švent jih je za to knjigo bistveno obogatil, pridobila pa je še pričevanji njegove sestre, danes 92-letne Milke Mihevc Koščak, in že pokojnega brata Toneta Mihevca po zapisu sociologinje Dušanke Žižek. Dodala je še odlomka iz zgodovinskih pričevanj dr. Janeza Zdešarja in dr. Marijana Marolta, vsa besedila pa opremila z uvodom in opombami.

Tako se pred nami razgrinja zgodba o hudih preizkušnjah in nato dvigu članov preproste kmečke družine z Notranjske: težko življenje rojakov, ki so po prvi svetovni vojni prišli pod Italijo, izselitev iz Hruševja pri Postojni preko meje v Cerknico, revščina v predvojni Jugoslaviji, usodna zareza vojne in revolucije. Maja 1945 so se vsi trije podali proti Avstriji. Jože je šel skozi avstrijska, Milka skozi italijanska begunska taborišča, Tone pa je bil kot domobranec vrnjen v Jugoslavijo in je preživel teharsko tragedijo. Jože in Milka sta se nato izselila v Kanado, Tone je ostal doma. V knjigi s številnimi dokumentarnimi fotografijami so na 255 straneh podrobno popisani tragični dnevi v Vetrinju, dolgo obdobje bivanja v begunskih taboriščih, življenje v novih krajih za Jožeta in Milko, usoda vrnjenih s Koroške in prebijanje skozi povojno življenje za Toneta.

Jože Mihevc (Hruševje, 3. febr. 1923) se je leta 1931 z družino preselil v Cerknico in se izučil za mehanika. V Kanadi si je z Anico Zorc ustvaril družino in bil dejaven v slovenskih ustanovah. Živi v Torontu. * Milka Mihevc (Hruševje, 20. avg.1925) se je v Cerknici izučila za trgovko. Leta 1947 se je v Barletti poročila s Francetom Koščakom. Emigrirala sta se v Kanado. * Tone Mihevc (Hruševje, 26. maja 1921 – Cerknica, 12. mar. 2013). Mehanik in šofer. Mobilizirali so ga partizani, nato se je pridružil domobrancem. Preživel je taborišče Teharje, ostal doma in si ustvaril družino. * Dr. Rozina Švent (Ptuj, 7. nov. 1951) je zgodovinarka in bibliotekarka. Od leta 1982 do upokojitve leta 2009 je bila zaposlena v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Njeno raziskovanje in plodna publicistika sta vseskozi povezana s slovenskim izseljenstvom.

Organizira KJUC in založba Mladika Trst.

Vabilo

Foto: Tine Šubic