Lenart Zajc: Odred – predstavitev romana
  • Datum: 14. 10. 2022
  • Čas: 17:00 - 19:00
  • Lokacija: Enota Maričke Žnidaršič Stari trg

Lenart Zajc: Odred – predstavitev romana

Zajc. Odred. vabilo page 001 - Lenart Zajc: Odred - predstavitev romana

Vabilo

V petek, 14. oktobra, so v starotrški knjižnici gostili pisatelja Lenarta Zajca, ki je obiskovalcem predstavil svoj zadnji roman Odred. Gre za preplet literarne fikcije in zgodovinskih dejstev, pri pisanju pa se je avtor delno opiral na avtobiografijo Staneta Semiča Dakija Najboljši so padli.

Z literarnim dogodkom so počastili občinski praznik Občine Loška dolina, ki ga obeležujejo v spomin na upor, na zmago proti okupatorju, ko je skupina organiziranih upornikov, ki ji je vodil poveljnik Ljubo Šercer, 19. oktobra 1941, napadla italijansko posadko v Ložu. Napad v Ložu je Zajc brez politiziranja podrobno opisal v prvem delu, ki zajema dogajanje v Ljubljanski pokrajini od spomladi 1941 pa do januarja 1942. Druga knjiga, ki je tik pred izidom,  bo nadaljevala zgodbo poleti 1942 in se zaključila s kapitulacijo Italije in uničenjem slovenskih četnikov v Grčaricah. Tretja knjiga pa se bo začela z zaključnimi boji okrog Ljubljane in vkorakanjem osvobodilne vojske v Ljubljano ter nesrečnimi dogodki, ki so sledili po zaključeni vojni.

Rdečo nit predstavitve je vodil prof. dr. Marko Lah – Špelin iz Loža, ki je skozi vezno besedilo nanizal utrinke iz knjige pa tudi konstruktivne ideje in misli,  ki so se mu porodile ob prebiranju romana.

Odlomke iz romana je interpretirala Zala Žnidaršič.

Uvodni in sklepni del nagovora prireditve je pripravila knjižničarka Anđelka Pogorilić.