Otvoritev razstave ob 60-letnici Jamarskega društva Rakek
  • Datum: 9. 11. 2017
  • Čas: 19:00 - 20:00
  • Lokacija: Enota Ivana Matičiča Rakek

Otvoritev razstave ob 60-letnici Jamarskega društva Rakek

cover 10 - Otvoritev razstave ob 60-letnici Jamarskega društva Rakek

 

Šestdeset let Jamarskega društva Rakek

Letos mineva šest desetletij od ustanovitve Jamarskega društva Rakek. Z otvoritvijo razstave so jo 9. novembra 2017 obeležili tudi v rakovški knjižnici.

Zbrane ustanovne, nekdanje in sedanje članice in člane ter ostale obiskovalce je nagovoril predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko. Skozi razstavo in društveno zgodovino pa jih je popeljal avtor Bogdan Urbar, ki je v sodelovanju s člani društva pripravil izbor fotografij in dokumentov iz bogatega klubskega arhiva, ki ga hrani domoznanski oddelek Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica.

V nadaljevanju je predstavnik mlajše generacije jamarjev Matej Zalokar skozi projekcijo fotografij zbranim predstavil njihovo delo, odprave in dosežke v zadnjih letih.

Rakovški jamarji so bili med najboljšimi že v nekdanji državi, nič drugače ni tudi v samostojni Sloveniji. Nanizali so številne odprave na Slovaško, v Italijo, Češko, Poljsko, Turčijo, Ukrajino, Črno goro, Albanijo in Združene države Amerike.

Izmed 12.310 trenutno registriranih jam v Sloveniji je kar 891 odkritih s strani JD Rakek, kar je izredno veliko število, če upoštevamo, da imamo v državi približno 50 registriranih društev.

Z jamarskim SREČNO jim želimo uspešno delovanje še naprej!

Nevena Savić

 

Foto: Ljubo Vukelič