PREDAVANJE JE ZARADI VREMENSKIH RAZMER ODPOVEDANO – Alenka Veber: Slovenski muzeji – zakladi naše dediščine ali ropotarnice
  • Datum: 6. 2. 2015
  • Čas: 19:00 - 21:00
  • Lokacija: Enota Maričke Žnidaršič Stari trg

PREDAVANJE JE ZARADI VREMENSKIH RAZMER ODPOVEDANO – Alenka Veber: Slovenski muzeji – zakladi naše dediščine ali ropotarnice

803 1 300x228 - PREDAVANJE JE ZARADI VREMENSKIH RAZMER ODPOVEDANO - Alenka Veber: Slovenski muzeji - zakladi naše dediščine ali ropotarnice

Ob slovenskem kulturnem prazniku vas vabimo na predavanje Alenke Veber. Alenka Veber je urednica, fotografinja, vodnica, raziskovalka in avtorica več kot 300 poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini. Na svojih potepanjih po Sloveniji velikokrat odpre kljuke muzejskih vrat, tako državnih muzejev kot muzejev zasebnih zbirateljev. V letih 2012–2014 je bralcem mesečnika Ognjišče predstavila šestintrideset muzejev, medtem ko je obiskala več kot sto slovenskih muzejev, zbirk, galerij, spominskih sob znanih Slovencev, muzejev na prostem in pokukala v nekatere svetovne muzeje. Med njimi tudi v muzej Riverside Museum, Evropski muzej leta 2013.

Predavateljica nam bo predstavila najbolj obiskane svetovne muzeje, kot je Louvre – narodni muzej v Franciji in Vatikanski muzej v Vatikanu ter zgodovino slovenskih muzejev od leta 1821 do današnjih dni.

Na muzejski sprehod se bomo odpravili v Ljubljano in spoznali Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski šolski muzej in Železniški muzej. Nato bomo obiskali nekatere pokrajinske in mestne muzeje, posebno pozornost pa bo predavateljica namenila muzejem, ki so svoja vrata odprli na začetku tretjega tisočletja: Muzej Lipikum, Dežela kozolcev, Muzej slovenskih filmskih igralcev itd.

Predavateljica bo odstrla tako svet zasebnih muzejskih zbirk kot muzejev, ki jih ustanavljajo podjetja in ustanove.

V besedi, fotografiji in tudi muzejskih zvokih nas bo Alenka Veber popeljala v svet muzejskih predmetov po Sloveniji in nas prepričala, da slovenski muzeji niso samo ropotarnice odvečnih predmetov temveč zakladi slovenske dediščine.

803 2 300x41 - PREDAVANJE JE ZARADI VREMENSKIH RAZMER ODPOVEDANO - Alenka Veber: Slovenski muzeji - zakladi naše dediščine ali ropotarnice

• Ali ste vedeli, da je bil leta 1821 ustanovljen Deželni muzej za Kranjsko kot prva muzejska ustanova v Sloveniji sploh?

• Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji po statističnih podatkih za leto 2013 – 2.473.184 muzejskih predmetov?

• Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji po statističnih podatkih za leto 2011 – 168 muzejev, galerij oz. razstavišč in še najmanj 100 zasebnih muzejev in zbirk?

• Ali ste vedeli, da je v letu 2013 slovenske muzeje, galerije in likovna razstavišča obiskalo 3.558.551 obiskovalcev?

vabilo: st_veber_muzeji_feb2015