Sonja Butina: Šri Lanka – potopisno predavanje
  • Datum: 7. 11. 2019
  • Čas: 18:00 - 19:00
  • Lokacija: Enota Ivana Matičiča Rakek

Sonja Butina: Šri Lanka – potopisno predavanje

cover 5 - Sonja Butina: Šri Lanka – potopisno predavanje

Potopisno predavanje o Šri Lanki

Mnogi v sebi nosijo željo po odkrivanju in spoznavanju različnih dežel in njihovih kultur. Nekateri to željo uresničijo s potovanji, drugi pa raje prisluhnejo njihovim izkušnjam.

Sonja Butina iz Loške doline je 7. novembra 2019 v rakovški knjižnici obiskovalce pozdravila z “aibowan”, pozdravom v sinhalščini in tako začela s predstavitvijo potovanja v Šri Lanko.

Budina solza, kot otoku pravijo zaradi oblike, je zelo raznolika dežela v več pogledih. Prebivalci so večinoma budisti, slaba tretjina pripada hinduizmu, islamu ali krščanstvu. Tudi politična zgodovina države je pestra, danes ji vlada socialistična ureditev, čeprav v gospodarstvu prevladuje zasebno podjetništvo. Je druga največja izvoznica čaja, med izvoznimi artikli so tudi cimet, kava, kavčuk, les in tekstil. Znana je po številnih naravnih rezervatih, v katerih ohranjajo veliko število avtohtonih živalskih in rastlinskih vrst.

Sonja je večer zaključila z spodbudo k potovanjem, spoznavanjem različnih ljudi, njihovih kultur, saj širjenje obzorij gotovo pripomore tudi k večji strpnosti.

Nevena Savić