Tomislav Plavčak: Les je življenje – razstava unikatnih izdelkov iz lesa
  • Datum: 8. 4. 2024 - 10. 5. 2024
  • Lokacija: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

Tomislav Plavčak: Les je življenje – razstava unikatnih izdelkov iz lesa

436403304 827250782776756 4803154562731497164 n - Tomislav Plavčak: Les je življenje - razstava unikatnih izdelkov iz lesa

V cerkniški vitrini razstavlja Tomislav Plavčak. O sebi je napisal:

… že 50 let zvedav in nemiren, ki mi je raziskovanje novega v zabavo in veselje. Vse življenje se ukvarjam z različnimi športi. Sedaj, ko sem starejši in so me poškodbe v preteklosti omejile v nekaterih športih, sem ohranil kolesarstvo, kajak, nordijsko hojo, tek na smučeh in alpsko smučanje.

Že od otroštva me je zanimalo tudi ustvarjanje in umetnost. Spominjam se, da sem že kot otrok vedno nekaj rezljal in ustvarjal. Za tovrstne podvige sem se moral skrivati pred prababico, ki me je pazila, in ki sem ji “sunil” nožiček, da sem na skrivaj “ustvarjal”. V osnovni šoli sem obiskoval krožek ročne spretnosti, kjer sem začel s pridobivanjem prvih spretnosti pod nadzorom pedagoga. Kasneje v srednji šoli sem obiskoval fotografski krožek, v katerem smo ustvarjali črno-bele fotografije in se učili od izbire motiva do razvijanja fotografije v temnici. Vsaka dejavnost zase je v odraščanju dodajala svoj delež k mojemu “umetniškemu” razvoju.

V odraslem obdobju sem spoznal akademskega kiparja Janka Štefeta, ki me je s svojim pedagoškim in umetniškim znanjem v nadaljevanju “zgnetel” do te mere, da sem lahko začel ustvarjati malo bolj zares. Najbolj me je pritegnilo delo z lesom, zato sem se želel razvijati v tej smeri. Najprej sem začel ustvarjati manjše stvari, kot so prstani in obeski za verižice. Nato sem lesu dodal še srebro in tako so nastali leseni prstani z vgrajenimi cirkoni in drugimi srebrnimi detajli. Vse skupaj se je nadaljevalo v raziskovanje različnih tehnik obdelave lesa. Nekatere od teh so uporabljene tudi na razstavljenih izdelkih. Ustvarjanje iz lesa je sedaj poleg ukvarjanja s športom moja tehnika sproščanja po naporni službi.

Tomislav Plavčak
041 712 212