Večer s krajani – Gabrenjevi na Rakeku
  • Datum: 23. 11. 2023
  • Čas: 18:00 - 19:00
  • Lokacija: Enota Ivana Matičiča Rakek

Večer s krajani – Gabrenjevi na Rakeku

 vabilo Gabrenja page 001 - Večer s krajani - Gabrenjevi na Rakeku

vabilo_Gabrenja

Gabrenjevi na Rakeku

Zgodbe iz preteklosti, obujanje mladostniških spominov in pričevanja o minulih časih. Tako se je 23. novembra odvijal že dvaindvajseti večer s krajani v knjižnici na Rakeku.

Gospa Helena Lovrenčak – Gabrenjeva Lenka je na povabilo Društva upokojencev Rakek predstavila svoje prednike, rodbino Gabrenja, ki jo domačini povezujemo predvsem z veliko stavbo, ki stoji na trgu ob železniški postaji, dolgoletni gostilni Lovec. Če bi zidovi lahko govorili, bi izvedeli še marsikaj, saj je v stavbi kar 94 let delovala gostinska dejavnost. Prva Gabrenjeva gostilna je bila na Gasilski ulici, v hiši, ki jo poznamo kot nekdanjo glasbeno šolo. S trga se je v gostilno vstopalo čez znameniti mostiček, ki so ga žal odstranili pred dobrim desetletjem. V pritličju je stanovala družina. Znano je, da je bil Rakek na prelomu 18. in v 19. stoletju pomembno prometno in trgovsko središče Notranjske, ki ga je zaznamovala železnica. Helenin stari oče Matija st. in stric Matija ml. sta veliko Gabrenjevo hišo gradila kar sedem let, do leta 1929. Poleg bivalnih prostorov in gostinske dejavnosti je čez leta nudila prostor tudi poštnemu uradu, špediterskemu podjetju in krajevni skupnosti.

Njen oče Alojz je zgradil svojo vilo prav tako na Gasilski ulici, ob hiši z mostom. Ukvarjal se je z lesno trgovino, skladišče je imel v zgornjem delu Rakeka, ob starem vodnem zbiralniku. Bil je eden izmed štirih Gabrenjevih sinov, imel je še štiri sestre. Velika družina je doživela marsikaj, o tem pričajo tudi številni dokumenti in predmeti, ki jih hrani Helena. Lahko smo si ogledali nekaj predmetov (klobuk z nojevim peresom in senčnik njene tete Terezije, železničarsko uniformo strica Franca, porcelan, rodovnik itd.) ter poslušali posnetek prve lajne na Rakeku, ki so jo imeli v gostilni.

Nekaj zapisov Helene Lovrenčak lahko preberete tudi na spletnem portalu Stareslike, na predstavitvi v knjižnici sta sodelovala tudi Leon Drame in Franc Perko.

 

Nevena Savić