Večeri s krajani: Tone Debevec – Zvone
  • Datum: 7. 11. 2023
  • Čas: 18:00 - 19:00
  • Lokacija: Enota Ivana Matičiča Rakek

Večeri s krajani: Tone Debevec – Zvone

vabilo Debevec page 001 - Večeri s krajani: Tone Debevec - Zvone

vabilo_Debevec

Spominski večer, posvečen Tonetu Debevcu – Zvonetu

Lepo število obiskovalcev Večera s krajani, ki se je v sodelovanju z DU Rakek že enaindvajsetič odvilo v rakovški knjižnici, je 7. novembra prisluhnilo Zvonetu Debevcu in Maji Polak. V pogovoru, ki ga je moderiral Franc Perko, sta predstavila Toneta Debevca, slovenskega gospodarstvenika in partizana, rojenega leta 1923 v Ivanjem selu.

Bil je sin Antona Debevca in Tončke (roj. Matičič). Njegova sestra Nada Polak je bila znana rakovška učiteljica. V zakonu z Božo (roj. Oblak) je dobil sina Zvoneta. Le leto po končani trgovski akademiji je postal eden izmed fantov, ki so leta 1942 ustanovili Rakovško četo. Zaradi delovanja med NOB je bil nosilec partizanske spomenice 1941. Zaradi kritičnih ocen Dachauskih procesov je bil obsojen na trinajstletno zaporno kazen in po dveh letih tudi izpuščen, pozneje tudi pomiloščen.

Leta 1962, po nekajletnem delu v zunanji trgovini, prevzame 37-letno vodenje Industrije usnja Vrhnika. Tovarna se je modernizirala, povečala in postala ena izmed vodilnih usnjarn na svetu, ki je zaposlovala več kot 3.000 zaposlenih. Podjetje je veliko sredstev namenjalo sponzorstvom, štipendiranju in številnim projektom lokalne skupnosti.

Za svoje delo in udejstvovanja na različnih področjih je prejel številna priznanja, med njimi tudi nagrado Gospodarske zbornice Slovenije. Poslovil se je leta 2002.

Navzoči smo bili veseli tudi udeležbe Zvonetove družine in predstavnika Združenja borcev za vrednote NOB Vrhnika, ki je Zvoneta in Majo povabil, naj spomine na očeta in strica podelita tudi z Vrhničani.

Nevena Savić