Vesna V. Godina: Zablode postsocializma
  • Datum: 17. 2. 2016
  • Čas: 18:00 - 20:00
  • Lokacija: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

Vesna V. Godina: Zablode postsocializma

Slovenija – kje smo in zakaj? Kje bi lahko bili in kako?

Pred nami je intrigantna analiza razlogov, zakaj je Slovenija zašla v krizo. V nekoliko drugačni luči bo osvetljeno obdobje slovenske tranzicije oz. postsocializma od osamosvojitve do danes. Ali je bila obljuba, da se bo Slovenija v postsocializmu spremenila v novo Švico, ideološka laž, na katero so nasedli državljani in državljanke Slovenije in pod katero se je in se še vedno skriva pretvarjanje Slovenije v kolonialno ozemlje novega tipa. Odprla se bodo vprašanja:

  • Zakaj se Slovenija ni pretvorila v kapitalistično družbo zahodnega tipa?
  • Kateri procesi družbenih sprememb so v Sloveniji dejansko potekali?
  • Kako bi se Slovenija lahko pretvorila v družbo z razvitim tipom kapitalizma?
  • Kakšna je vloga lokalnih zgodovinskih, socialnih in kulturnih dejavnikov pri procesih družbenih sprememb,
    ki v Sloveniji potekajo od osamosvojitve do danes?


Dr. Vesna Vuk Godina
je socialna in kulturna antropologinja, ki predava na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in na FDV Univerze v Ljubljani. Področja njenega zanimanja so zgodovina socialne in kulturne antropologije in antropoloških teorij, antropološka analiza socializacijskega in inkulturacijskega procesa ter antropologija postsocialističnih družb. Ukvarja se tudi s pisanjem za revije in časopise. Je ena najbolj branih slovenskih družbenih kritičark, kolumnistka One, sobotne priloge Večera, Vive in drugih revij in časopisov. Njeno zadnje delo, ki je izšlo v knjižni obliki, so Havaji na papirju, 2005.

Vabilo

IMG 3491 - Vesna V. Godina: Zablode postsocializma IMG 3494 - Vesna V. Godina: Zablode postsocializma IMG 3495 - Vesna V. Godina: Zablode postsocializma