Bralne skupine

Novembra 2015 se je v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica rodil bralni klub. Združuje bralne navdušence, ki radi beremo in se o knjigah poglobljeno pogovarjamo. Vsak mesec izberemo kakovostno delo, ki nam omogoča konstruktivno debato in nas prisili h globljemu razmišljanju in dojemanju sveta okrog nas. Vsi zainteresirani ste vljudno vabljeni, da se nam pridružite v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica. Veseli vas bomo.

Srečanja potekajo v cerkniški knjižnici vsako drugo sredo v mesecu. Branje določimo en mesec vnaprej in se na naslednjem srečanju o njem pogovorimo.

Bralni klub vodi Tine Mauer ().

Prebrano:

2015/2016
Vladimir Bartol – Alamut
Elena Ferrante – Dnevi zavrženosti
Drago Jančar – To noč sem jo videl
Drago Jančar – Zvenenje v glavi
R.J. Palacio – Čudo
William Shakespeare
Emile Zola – Therese Raquin
2016/2017
Aldous Huxley – Krasni novi svet
Miha Mazzini – Izbrisana
Asne Seierstad – Knjigarnar iz Kabula
John Steinbeck – O miših in ljudeh
Marjan Tomšič – Grenko morje
Michel Houellebecq – Podreditev
William Golding – Gospodar muh
John Green – Krive so zvezde
Alojz Ihan – Čas nesmrtnosti
2017/2018
Ciril Kosmač – Pomladni dan
Ann Patchett – Belkanto
Ivan Matičič
Katherine Applegate – En in edini Ivan
Virginia Woolf – Gospa Dalloway
Herman Koch – Večerja
Jennifer Clement – Molitve za ugrabljene
Marko Gregur – Kako je zgorel presvetli Trombetashizh
Biografije
2018/2019
Amy Chua – Bojna pesem mame tigrice
Ivan Cankar – Hiša Marije Pomočnice
Nicola Yoon – Vse, vse
Ivo Andrić – Most na Drini
Gregoire Delacourt – Seznam mojih želja
Oton Župančič – Med ostrnicami
Lewis Carroll – Alica v čudežni deželi
Ernest Hemingway – Starec in morje
Malcolm Gladwell – Prebojniki

20190612 192420 - Bralni klub Cerknicabralni klub 1024x727 - Bralni klub Cerknica

Bralne urice v Centru starejših Cerknica DEOS

Star ruski pregovor pravi, da knjig nimamo radi tako, da jih spoštujemo, marveč tako, da jih beremo. Da bi branje približali in omogočili lažji dostop do njih tudi stanovalkam in stanovalcem bližnjega Centra starejših Cerknica, smo se v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, takrat  tudi na pobudo bivše direktorice doma Zvonke Ješelnik, že leta 2006 odločili, da bo vsak mesec v dom prihajala knjižničarka. Tako stanovalce spodbuja h kulturnemu preživljanju prostega časa, dodan je vidik medgeneracijskega sodelovanja, poudarek je tudi na socializaciji ter medsebojnem druženju. Udeleženci Bralnih uric, kot so redna mesečna druženja poimenovana, se s knjižničarko Vesno pogovarjajo o najnovejših knjigah, pa seveda tudi o tistih, ki že nekaj časa živijo svojo usodo na knjižnih policah in v rokah bralcev. Na njihovih rednih srečanjih jih seznanja z bralnimi novostmi, jim dostavlja knjižna gradiva po želji, na njim prilagojen način predstavlja notranjske avtorice in avtorje, uporabnikom predstavlja različne teme, ki jih zanimajo in izkažejo vnaprejšnji interes po obširnejšem spoznavanju in pogovoru o izbranih vsebinah. S knjižničarko se dogovorijo o svojih bralnih željah in pričakovanjih, tako da jim lahko ob naslednjem obisku prinese knjige po izboru in okusu, seveda pa izbor prepustijo tudi njej. Ker pa vse več udeležencev vedno težje bere, oziroma nekateri sploh ne morejo več brati sami, zadnja druženja popestrijo z glasnim branjem leposlovja. Prebirali so biografski roman o Borisu Cavazzi, vedno znova se vsi radi nasmehnejo ob bistroumnih Butalcih, nazadnje so prebrali biografski roman Tadeja Goloba Kot bi Luna padla na Zemljo, kjer se jim poglavje za poglavjem odstira zgodba dramske igralke Milene Zupančič. V letu 2020 pa bodo prisluhnili zgodbi Ciganka, ki jo je zapisala domačinka Magda Stražišar Magduška, rojena pred natanko 100 leti. Ker je bila cerkniška knjižnica prejemnica Priznanja Andragoškega centra Slovenije, saj z raznovrstno izobraževalno ponudbo predstavlja dodano vrednost v lokalnem okolju, so s sodelavcem ACS Darijanom Novakom in z obiskovalci Bralnih uric marca 2019 posneli delček predstavitvenega filmčka ustanove, portret knjižnice, ki je bil premierno predvajan 10. maja 2019 ob podelitvi priznanja na nacionalnem odprtju TVU v Kranju.

Bralne urice vodi Vesna Telič Kovač ().

 

Medgeneracijski center Gaber Loška dolina

V Starem trgu pri Ložu od začetka marca 2015 deluje Medgeneracijski center Gaber, ki v okviru dnevnega druženja starejših združuje pestre aktivnosti in mrežo programov za kakovostno in aktivno preživljanje prostega časa starejših občanov. Mreža dejavnosti, v katero je vključena tudi Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica, jih povezuje s širšo socialno skupnostjo, kar je osnovni pogoj za zdravo in dejavno starost. Knjižničarka iz Enote Maričke Žnidaršič Stari trg pri Ložu obišče center enkrat mesečno in uporabnikom predstavi notranjske avtorje in njihova dela oziroma vsebine s področja etnologije in zgodovine. Ob branju izbranih vsebin jih vključuje v pogovor, skupaj obujajo spomine in zgodbe iz preteklosti Loške doline, saj je potreba po predajanju življenjskih izkušenj in spoznanj mlajšim generacijam izjemnega pomena za samopotrjevanje, samozaupanje in spodbujanje komunikacije pri starejših. Knjižničarka občasno pripravi vaje za urjenje spomina, besedne igre, uganke ter vaje za vzdrževanje miselnih sposobnosti in kognitivnih funkcij. Tudi z organiziranimi obiski na razstavah v knjižničnih prostorih prispevamo k polnejšemu vključevanju starejših v okolje.

Smoter sodelovanja knjižnice in medgeneracijskega centra je izmenjava znanj in izkušenj, predvsem pa opolnomočenje uporabnikov s pomočjo knjig.

MGC Gaber obiskuje Anđelka Pogorilić ().

Bralna skupina Knjiga ne grize

Od februarja 2017 deluje nova bralna skupina Knjiga ne grize, ki se mesečno sestaja v knjižnici v Cerknici.

Knjigo, o kateri se pogovarjamo, izberemo vnaprej, nato pa se v sproščenem vzdušju na srečanju o prebranem delu pogovarjamo in z drugimi delimo svoje občutke.

Bralna skupina Knjiga ne grize se srečuje drugi ponedeljek v mesecu. Vabljeni, da se nam pridružite!

V letu 2017 smo brali:

Kinnunen,T.: Križišče štirih poti
Haddon, M.: Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Bowen, J.: Potepuški maček Bob
Wilde,O.: Slika Doriana Graya

Bralno skupino vodi Marija Gabrejna Kraševec ()

IMG 20170410 190606 300x225 - Knjiga ne grize