Anja Štefan, nagrajenka Prešernovega sklada leta 2022

 

Anja Stefan 1 1024x695 - Anja Štefan, nagrajenka Prešernovega sklada leta 2022

V skladu z odločitvijo in sklepi Upravnega odbora Prešernovega sklada prejmejo nagrado Prešernovega sklada leta 2022 pesnica in pisateljica ANJA ŠTEFAN za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, za pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan je v slovenskem literarnem prostoru prisotna več kot petindvajset let. Njene priredbe ljudskih pravljic in avtorska dela so že vstopila v kanonizirano zakladnico slovenskih besedil, ki presegajo okvir literature za otroke. O tem, da imajo trajno vrednost, pričajo številni ponatisi in prevodi.

Slovstvena folklora je najstarejša in najbolj prvinska oblika govorjenega jezika ter steber narodove kulturne dediščine. Kakovosten prenos iz pristnega zapisa zmore le nekdo, ki pozna zakonitosti ustnega in pisnega izročila. Anja Štefan s pretanjenim čutom nadaljuje in nadgrajuje delo starejših folkloristov. Z zbirko Tristo zajcev se je poklonila stoti obletnici rojstva Milka Matičetovega, v njej je po njegovih zvočnih in rokopisnih zapisih s terena priredila 44 slovenskih pravljic, ki bi bile sicer izgubljene oziroma dostopne le ozkemu krogu poznavalcev. Anja Štefan je iz ohranjenih zapisov zgradila jezikovne umetnine, ki še vedno vsebujejo prvine ljudskosti.

V pesniški zbirki Imam zelene čeveljčke, ki jo je ustvarila z ilustratorko Jelko Reichman, v popolnem pesniškem ritmu in melodiji nagovarja mlade in odrasle bralce, da lahko prek izčiščenih podob in mojstrsko izbrušenih verzov opazujemo različne odtenke sveta.

Pravljico Zajčkova hišica je po motivu, ki ga je že uporabila za zbirko Svet je kakor ringaraja (2015) in za lutkovno uprizoritev (2018) napisala na novo. Besedilo je bilo v letu 2021 nominirano za Levstikovo nagrado.  Napisano je s premišljenim občutkom za ritem in je gotovo spet eno tistih, ki nas bo preživelo.

S svojim delom na področju pripovednega izročila in sodobne mladinske književnosti je Anja Štefan pomembno obogatila slovenski kulturni prostor.

(Odlomek iz obrazložitve: Strokovna komisija za književnost)

Anja Stefan Tone Stojko 683x1024 - Anja Štefan, nagrajenka Prešernovega sklada leta 2022

Foto: Tone Stojko