COBISS Ela – Izjava

IZJAVA 

V odgovor na sporočilo Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, da sistem COBISS Ela ne zagotavlja ustrezne varnosti oz. zaščite avtorskih del, smo v skrbi za varnost vsebin nemudoma prešli na najvišjo stopnjo zaščite e-knjig, Readium 2.5. 

Ob zagonu platforme COBISS Ela je zaščita vsebin temeljila na standardni zaščiti Readium 1.0, za katero je doslej veljalo, da zagotavlja najvišjo varnost zaščite vsebin. To zaščito, ki je podprta na večini e-bralnikov, uporabljajo tudi druge platforme za izposojo e-knjig. 

Ob pojavu informacije o možnosti zlorabe smo z namenom zagotavljanja najvišje možne stopnje zaščite vsebin oziroma avtorskih del prešli na zaščito Readium 2.5, ki pa žal ne omogoča izposoje e-knjig na mobilnih napravah, tako da je v tem trenutku mogoče e-knjige platforme COBISS Ela brati le na osebnih in prenosnih računalnikih. 

Ob tem želimo bralce pomiriti, da gre za začasen ukrep, ki smo ga sprejeli v skrbi za zagotavljanje najvišje možne stopnje zaščite vsebin, ter v tem trenutku že aktivno iščemo rešitve, da v najkrajšem možnem času zagotovimo uporabo platforme COBISS Ela tudi na mobilnih napravah. 

Dejstvo pa je, da nobena stopnja zaščite ne preprečuje njenega nelegalnega odstranjevanja, ki velja za kaznivo dejanje, prav tako kot spodbujanje le-tega. 

Za vse nastale nevšečnosti se iskreno opravičujemo in hkrati prosimo za razumevanje.