Digitalna knjižnica Slovenije dLib

Se še spomnite Notranjskih listov, domoznanskih zbornikov, ki so v treh knjigah izšli med leti 1977 in 1986? Najbrž jih ima marsikdo še doma. Prav gotovo pa doma nihče ne hrani knjige angleškega potopisca in zdravnika Edwarda Browna iz leta 1674, v kateri je opisal Cerkniško jezero in k temeljitejšemu opisu spodbudil Valvasorja. Ali pa treh pesmaric Filipa Jakoba Repeža, križnogorskega organista, ki velja za začetnika izvirne romarske pesmi s sredine 18. stoletja. Vse te knjige je cerkniška knjižnica v digitalni obliki prispevala na portal dLib, kjer si lahko ogledate tudi gradivo, ki se sicer fizično hrani v arhivskih prostorih pod posebnimi pogoji in ni prosto dostopno.

Digitalna knjižnica Slovenije služi za iskanje, branje in ogled člankov, knjig, fotografij, plakatov, zvočnih posnetkov, notnega gradiva, zemljevidov, fotografij, razglednic, ki izvirajo z območja Slovenije ter so pomembni za slovensko zgodovino, kulturo in znanost. Digitalna knjižnica Slovenije je osrednji slovenski spletni portal za dostop do digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov.

Do Digitalne knjižnice Slovenije lahko dostopate prosto, na voljo je prav vsem, vendar je potrebno pri uporabi vsebin, objavljenih na spletni strani dLib.si, upoštevati določila Zakona o avtorski in sorodnih pravicah.

Screenshot 2020 03 23 dLib Si Digitalna knjižnica Slovenije 1024x625 - Digitalna knjižnica Slovenije dLib