Večer s krajanom Francem Štefančičem – Od ročnega stavca do učitelja in ravnatelja
  • Datum: 15. 10. 2019
  • Čas: 18:00 - 20:00
  • Lokacija: Enota Ivana Matičiča Rakek

Večer s krajanom Francem Štefančičem – Od ročnega stavca do učitelja in ravnatelja

vabilo stefancic 1 1024x683 - Večer s krajanom Francem Štefančičem - Od ročnega stavca do učitelja in ravnatelja vabilo stefancic 2 1024x668 - Večer s krajanom Francem Štefančičem - Od ročnega stavca do učitelja in ravnatelja

Od ročnega stavca do učitelja in ravnatelja

Rakovška knjižnica je v sodelovanju z Društvom upokojencev Rakek 15. oktobra 2019 organizirala že 16. večer s krajani. Gostili smo Franca Štefančiča, ki je svoje spomine obujal v pogovoru s Francem Perkom.

Odraščal je na Rakeku in v Ivanjem selu. Radijski oglas na radiu ga je pripeljal na grafično šolo v Ljubljano, kjer se je izučil za ročnega stavca. Zbranim poslušalcem je predstavil ta poklic in tedanji način dela v tiskarnah. Ljubezen do materinščine in pisane besede ter spodbuda profesorja slovenskega jezika, sta ga pripeljala na Pedagoško akademijo, smer slovenski jezik in likovna vzgoja, študiral je ob delu v tiskarni.

Že pred diplomo se je zaposlil na rakovški šoli, čez kako leto odšel k vojakom, diplomiral in se vrnil. Kot učitelj in devet let tudi kot ravnatelj je na poklicno in življenjsko pot pospremil številne generacije otrok.

Nekateri, ki smo sedeli v njegovih klopeh, smo tokrat sedeli med številnimi obiskovalci večera in obujali spomine na osnovnošolska leta. Takrat se nismo zavedali, koliko nam lahko da dober in predan učitelj, kot to vemo zdaj, v zrelih letih. Od nas je zahteval veliko in veliko nam je tudi dal, bil je učitelj, kakršnega si želimo tudi za svoje otroke in vnuke.

Nevena Savić