Dokumentarna razstava o bratih Jager

V knjižnici na Rakeku smo na Gregorjevo odprli razstavo o bratih Jager. Gostja večera, avtorica razstave Nataša Oblak Japelj, je zbranim obiskovalcem predstavila življenje in delo Franca in Ivana Jager.

Rojena sta bila v Bistri pri Vrhniki. Oče je delal kot železničar in tako sta nekaj let otroštva preživela v Ivanjem selu in obiskovala ljudsko šolo na Uncu. Življenjska pot je oba odpeljala v Ameriko. Ivan je deloval kot arhitekt, urbanist, umetnostni zgodovinar, antropolog in jezikoslovec. Zanimal se je predvsem za narodno ornamentiko, ki jo je zbiral na svojih potovanjih in s pomočjo znancev. Vzorce je večkrat uporabil pri svojih projektih, predvsem pri opremljanju knjig in ureditvi znane Narodne kavarne na Gosposki ulici v Ljubljani. Zbral je tudi obsežno zbirko pirhov, predvsem iz Bele krajine in Notranjske. Med drugimi sta mu pri tem pomagala tudi Rakovčan Fran Domicelj in nadučitelj Hinko Likar iz Grahovega.

Ivanov brat Franc je bil duhovnik, organizator novih župnij in tudi predstavnik ameriškega Rdečega križa v času prve svetovne vojne na Balkanu. Svoje bogato čebelarsko znanje je kot profesor širil med ameriške in kanadske študente. Številne njegove razprave o čebelarstvu so bile objavljene tudi v Slovenskem čebelarju.

Svoje delo o bratih Jager je avtorica prvič predstavila konec leta 2010 v Cankarjevem domu na Vrhniki. V minulih letih so sledila številna gostovanja, med drugim v Urbanističnem inštitutu v Ljubljani, Šivčevi hiši v Radovljici, Tehniškem muzeju Slovenije, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v Ilirski Bistrici in Cerknici. Na Rakeku bo na ogled do 8. aprila 2024.

Brata Jager sta uvrščena tudi na spletni portal Notranjci.si, ki ga ureja Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica. Razstava je postavljena na pobudo Čebelarskega društva Rakek in v sodelovanju z Muzejskim društvom Vrhnika ter portalom Stareslike, kjer prav tako lahko preberete nekaj zapisov o znanih bratih.

 

Nevena Savić