eNotranjska – spletni leksikon naravne in kulturne dediščine

eNotranjska

spletni leksikon naravne in kulturne dediščine

Leksikon eNotranjska je delo Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica, Notranjskega regijskega parka in Občine Cerknica oziroma sodelavcev občinskega glasila Slivniški pogledi. Aktivno so pri nastajanju sodelovali: iz Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica Marija Hribar, Marko Kebe in Katarina Skuk, z Notranjskega regijskega parka Valentin Schein, z občine Maruša Opeka in Ljubo Vukelič ter članica odbora Slivniških pogledov Maruša Mele Pavlin, fotografije z dronom sta prispevala Iztok Žitko in Grega Žorž.

Portal je razdeljen na štiri velike sklope: Kraji v občini Cerknica, Narava, Dediščina, Arhivi.

Kraji v občini: besedilo o vasi, Zemljevid, Statistični podatki o prebivalstvu, Fotogalerija, Urbar in Franciscejski kataster ter Razglednice kraja, če obstajajo; to so razglednice iz domoznanskega arhiva knjižnice in zasebnih zbirk, predstavljenih je okrog 450.

Dediščina: Cerkve, predstavljenih jih je 35, vmes so tudi štiri, ki jih ni več, Gradovi, Protiturški tabor v Cerknici, Steinbergovi in Gruberjevi bakrorezi, sledi skupina, ki se nanaša neposredno na terensko delo v povezavi s Slivniškimi pogledi, predstavljene so Vezenine na oblačilih, posteljnini, prtih, Velikonočni prtički, Vajenice.

Tretji velik sklop je poimenovan Narava, tukaj so predstavljene naslednje fotogalerije: Cerkniško jezero v letnih časih, dodane so tudi razglednice, Rakov Škocjan, Iška, Zala, Dnevni metulji, Gobe, Orhideje, Rastline so razdeljene po barvnih odtenkih, pomembna galerija je Redke, zavarovane in ogrožene rastline. Avtor fotogalerij v rubriki Narava je Valentin Schein, ta rubrika je, razen razglednic, v domeni Notranjskega regijskega parka.

Četrti sklop predstavljajo Arhivi iz Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica, delno je predstavljen bogat slikovni arhiv Brestovega obzornika, najpomembnejša je rubrika Brestovi izdelki, kjer so sistematično predstavljeni stoli, zofe, dvosedi, klopi, sedežne garniture, ležalniki, vrtne garniture.

Marija Hribar

DN 744 2022 vabilo leksikon e Notranjska web page 0011 1024x768 - eNotranjska - spletni leksikon naravne in kulturne dediščine