Evforija na Blokah

Petra Vladimirov je v novovaški knjižnici predstavila svojo knjigo Evforija. Avtorica knjige, psihologinja in sociologinja, je zaposlena v Vzgojnem zavodu Kranj kot vzgojiteljica otrok z motnjami vedenja in čustvovanja. Leta 2017 se je z Žano Andreevo udeležila Evforije, 233 kilometrske tekaške preizkušnje prek andorskih Pirenejev. Zaradi zloma noge je tekmo zaključila predčasno. Takoj naslednje leto sta se vrnili, da poravnata račune. Le dva tedna po vrnitvi z ene najtežjih gorskotekaških preizkušenj je že petič popeljala mladostnike Vzgojnega zavoda Kranj na tradicionalno pešpot od Kranja do Pirana.

Pot Alpe-Adria, od Kranja do Pirana, čez hribe in doline je dolga 171 km. Na šestdnevnem pohodu mladostniki  večkrat zgubijo voljo oz. motivacijo, da bi nadaljevali pot in obupajo. In takrat moraš biti še posebej močan in vztrajen, da deluješ na njih vzpodbudno za nadaljevanje poti. Tudi sama je na poti v andorskih Pirenejih doživljala podobne tegobe in težave na poti, omahovanje, soočanje in spopadanje s telesno bolečino in mejami psihofizičnega. Spopadanje z žulji in poškodbami. Premagovanje samega sebe, ko ti zmanjkuje motivacije in moči in na koncu samopotrditev ob premagani poti.

Knjiga Evforija je tekaška zgodba in obenem zgodba o mladostnikih in o sleherniku, ki se na svojih poteh srečuje s preseganjem svojih meja, v cilju pa je nagrajen z občutki izpolnjenosti in evforije ob opravljenem presežku. Dogajanje prehaja iz zgodbe v zgodbo, ki naposled postane ena sama: korak za korakom vsak zmore vse in vsak ima svojo zgodbo.

Avtorica je knjigo napisala tudi zato, da otroke in mladostnike Vzgojnega zavoda izpostavi v pozitivni luči. Družba ima do teh otrok in mladostnikov še vedno stereotipe in predsodke, pogosto so prezrti in postavljeni na rob in o njih se največkrat širijo slabe zgodbe, premalokrat pa dobre, oz. jih družba hitro pozabi ali spregleda.

Martina Zakrajšek

Petra Vladimirov: Vsak ima svojo evforijo