France Pibernik, devetdesetletnik

Čestitke gospodu Francetu Piberniku, ki je 2. septembra praznoval 90. jubilej.

Pesnik, pisatelj, esejist in literarni zgodovinar France Pibernik se je rodil v Suhadolah pri Komendi. Iz slavistike je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti in poučeval kot profesor, najdlje, do upokojitve leta 1990, na kranjski gimnaziji. 

France Pibernik je največji poznavalec življenja in dela Jožeta Udoviča. Uredil je pet zvezkov Zbranih del Jožeta Udoviča (1999-2005), je avtor Monografije k Zbranim delom slovenskih pesnikov in pisateljev (2016), poleg Marije Hribar in Marte Jeglič, Udovičeve sestre, soavtor monografije Jože Udovič (1912-1986): in iskra v besedi ostane, ki je izšla ob stoti obletnici rojstva notranjskega umetnika. S predstavitve omenjene monografije iz leta 2012 sta fotografiji, posneti v cerkniškem Kulturnem domu, ostali dve sta iz leta 2016, ko je bila ob 30. obletnici Udovičeve smrti predstavljena še Monografija k ZD.
Njegovo zanimanje in pisanje je posvečeno tudi Francetu Balantiču, Janezu Jalnu, Ivanu Hribovšku, Antonu Vodniku, Vladimirju Truhlarju in ostalim pesnikom iz obdobja druge svetovne vojne in po njej.

France Pibernik – www.gorenjci.si