Hidrografska pisma Tobiasa Gruberja predstavljena v Kulturnem domu

Knjižnica Jožeta Udoviča je v sodelovanju s partnerji poskrbela še za en presežek, ne le v notranjskem, ampak v slovenskem kulturnem prostoru. V polni dvorani Kulturnega doma Cerknica je predstavila slovenski prevod dela pedagoga, znanstvenika, krasoslovca, raziskovalca in pripadnika velike dinastije Gruberjev Tobiasa Gruberja s pomenljivim naslovom »Pisma hidrografske in fizikalne vsebine iz Kranjske«.

Poleg Valvasorjeve Slave in Steinbergovega dela je tako v slovenščino preveden še en biser starega krasoslovja. Bogata knjiga obsega kar 262 strani, 29 bakrorezov, tri velike priloge, register, slovar in spremno besedo.

Na predstavitvi knjige je prisotne nagovoril župan Občine Cerknica Marko Rupar. Poudaril je, da občina z veseljem podpira projekte, ki so smelo zastavljeni, strokovno vodeni in načrtno izpeljani. Prav Knjižnica Jožeta Udoviča je pri tako naravnanih projektih najbolj resen in odgovoren partner občine. Poudaril je: »Z marljivimi, delovnimi, organiziranimi ljudmi, ki vedo, kaj hočejo, je lahko sodelovati.«

V nadaljevanju je prof. dr. Stanislav Južnič predstavil življenje in delo Tobiasa Gruberja in njegovega sorodstva. Gruberji so na Slovenskem pustili velik pečat. O izdaji knjige je spregovoril urednik in direktor projektnega partnerja Založbe Maks Viktor Tomaž Čeč. Vsi prisotni so z navdušenjem zaploskali njegovi ugotovitvi, da je tako zahteven projekt, kot sta izdaja in prevod častitljivega knjižnega dela, možen le z ekipo, ki jo premore Knjižnica Jožeta Udoviča, in le ob trudu, ki ga je v projekt vložila direktorica zavoda Marija Hribar. Čeč je priznal, da je s tako zahtevnim partnerjem težko sodelovati, je pa zato zadovoljstvo toliko večje, ko je izdelek na voljo bralcem. Kot je dejal, se že vnaprej veseli nadaljnjega sodelovanja.

Prevajalsko delo je predstavil prevajalec Primož Debenjak. Poudaril je, da je bilo prevajanje Gruberja manj zahtevo kot prevajanje Steinberga. Je bila pa toliko večji izziv uporaba starih strokovnih izrazov. O namenu in poslanstvu knjige ter poteku projekta je spregovorila direktorica Knjižnice Jožeta Udoviča Marija Hribar, ki se je zahvalila vsem partnerjem, predvsem pa Občini Cerknica ter podjetjema Alpod in Interwolf, ki so s finančno podporo omogočili izdajo knjige.

Valentin Schein je obiskovalcem nazorno predstavil vse bakroreze, ki jih knjiga vsebuje. Spregovoril je tudi o delu njihovega izdelovalca bakrorezca Adama z Dunaja.

Program je povezovala Vesna Telič Kovač, za glasbeno popestritev pa je poskrbela skupina Volk Folk.

Knjigo Tobiasa Gruberja lahko kupite v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica ali jo naročite v njenih enotah. Cena izvoda je 23 eur.