Jadralni center Bloke ustanovljen pred 80 leti

Bloke so najbolj poznane kot zibelka smučanja, bolj malo pa je tistih, ki vedo, da so Bloke tudi zibelka jadralnega letalstva v Sloveniji.

Že konec dvajsetih let prejšnjega stoletja so člani ljubljanskega aerokluba iskali primerne terene za brezmotorno letenje. Obiskovali so razne kraje po Sloveniji in ugotovili, da so na Blokah najbolj ugodni in stalni vetrovi, pa tudi Ljubljana od Blok ni preveč oddaljena.

Razpisali so tečaj za brezmotorno letenje na Blokah. Konec junija leta 1934 se je skupinica fantov povzpela na Bradatko in opravila prve preizkusne lete. Nato so opravljali polete za A izpit, za katerega je bilo potrebno pet trideset sekundnih poletov, kasneje so opravljali tudi lete za B in C izpite. 30. septembra istega leta se je trimesečno šolanje končalo. Računali so, da oktobra na Blokah pihajo južni vetrovi, ki bi jih kazalo izkoristiti za opravljanje C izpita. Želeli so potolči tedanji jugoslovanski rekord v letenju, ki je trajal 15 minut.

Leta 1938 je bila na Vidmu nad Novo vasjo narejena stavba, razgledni stolp in hangar. Ob 80-letnici postavitve Jadralnega centra Bloke je Zavod Vrabec Bloke skupaj z avtorjem Srečkom Gombačem v knjižnici v Novi vasi postavil pregledno razstavo Bloke in letala in filatelistično razstavo o letalstvu avtorjev Boruta Podgorška, Primoža Čebulja in Martine Hribar.

Martina Zakrajšek

Otvoritev razstav v spomin na 80-letnico izgradnje hangarja Jadralnega centra Bloke