Kulturni dan na Rakeku

Že četrto leto zapovrstjo rakovška knjižnica sodeluje s KD Rak Rakek pri organizaciji krajevne prireditve v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Za kulturni program so tako kot lansko leto poskrbele članice ženske vokalne skupine Cluster. Večer je bil namenjen tudi odprtju razstave mozaikov, ki so delo članic mozaične sekcije društva.

Lansko leto je njihov program zaznamovala stota obletnica smrti skladatelja, opernega pevca in pedagoga Frana Gerbiča. Letos pa so pozornost namenile pisatelju, pesniku in dramatiku Ivanu Cankarju, saj bo v decembru minilo sto let od njegove smrti. Knjižničarka je ob tej priložnosti prebrala zapis pisatelja Ivana Matičiča, ki je nastal ob njegovem naključnem srečanju s Cankarjem na Rožniku. V pogovoru je Cankar obujal spomine z ljubljanskega gradu, kjer je bil leta 1914 mesec in pol zaprt zaradi svojega predavanja Slovenci in Jugoslovani.

Zadovoljni obiskovalci prispevajo pomemben kamenček v našem kulturnem mozaiku. Njihova podpora je navdih za nadaljnje delo vseh sodelujočih in potrditev, da kultura v naši občini še kako živi.

Nevena Savić