Miroslav Steržaj na obisku v rakovški knjižnici

Rakovška enota Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica je v sodelovanju z Društvom upokojencev Rakek 19. maja 2016 organizirala prvega izmed večerov z znanimi krajani. Obiskal jih je Miroslav Steržaj, ki je v pogovoru s Francem Perkom predstavil svojo življenje in delo.

Leta 1933 rojenega Rakovčana je poklicna pot že v mladosti odpeljala v Ljutomer, kjer živi še danes. Najbolj znan je po bogati kegljaški karieri, kar 30 let je bil član jugoslovanske državne reprezentance. Na svetovnih in evropskih prvenstvih je osvojil 17 medalj, na državnih posamičnih prvenstvih pa 37 medalj. Je prejemnik Bloudkove nagrade za vrhunske športne dosežke, leta 2012 je bil sprejet tudi v Hram slovenskih športnih junakov, ki vključuje najboljše slovenske športnike vseh časov iz različnih športnih panog.

Poklicno se je izkazal kot gospodarstvenik. Skoraj štiri desetletja je delal v Mlekoprometu Ljutomer (današnje  Pomurske mlekarne), najprej kot komercialni, kasneje pa kot generalni direktor. V času njegovega vodenja so mlekarno posodobili, uvedli pridelovanje vsem znanega ljutomerskega Ementalca, trdega sira Zbrinca in topljenega sira Slovenke. Za gospodarske dosežke je prejel Nagrado Gospodarske zbornice Slovenije, najvišje priznanje za gospodarstvenike pri nas.

Od leta 2003 je častni občan Občine Ljutomer, kjer je deloval tudi politično: kot podpredsednik, predsednik, kasneje tudi kot podžupan. Po osamosvojitvi je bil tudi član Državnega sveta.

Še vedno se aktivno  vključuje v kulturno dogajanje. Soustanovitelj Ljutomerskega okteta je odličen solist, v kar so se prepričali tudi obiskovalci večera, saj je večer popestril tudi s pesmijo.

V spomin na druženje je Rakovčanom podaril svojo karikaturo, ki je dobila stalno mesto v knjižnici. Pogovor je zaključil z besedami:

»Imam željo, da ne končate tu. Imamo dosti pomembnih ljudi in vedite tudi veliko drugih stvari, za katere bi bilo prav, da se jih poišče, razišče in obelodani. Ker je to identiteta našega kraja in zadovoljstvo naših krajank in krajanov. Zahvaljujem se za to potezo danes in upam, da boste zelo uspešni tudi v prihodnje. In še nekaj vam povem: lepo vas prosim, prenesite moje tople pozdrave vsem tistim, ki niso tu, vsem Rakovčankam in Rakovčanom!«

Nevena Savić