Moj domači kraj s cerkniškimi sedmošolci

Več kot sto sedmošolcev iz cerkniške osnovne šole in podružnične šole v Grahovem je maja 2017 skozi projekt Moj domači kraj spoznavalo Cerknico, njeno zgodovino in pomembne posameznike, ki so zaznamovali krajevni kulturni utrip.

Sedmošolci, razdeljeni na sedem skupin, so dopoldne preživeli na Taboru, pred spomenikom Valvasorja in rojstno hišo skladatelja Frana Gerbiča, pred cerkvico sv. Roka in seveda v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, kjer jim je direktorica knjižnice Marija Hribar najprej predstavila dragoceno Valvasorjevo Slavo vojvodine Kranjske iz leta 1689, ki jo hranimo v domoznanski zbirki. Knjižničarka Dominika Vovk Godeša je sedmošolce seznanila z nalogami knjižnice in zgodovinskim razvojem knjige.

Po ogledu odlomka iz dokumentarnega filma o Jožetu Udoviču Samo ta glas imam sta knjižničarki Anita Leskovec in Vesna Telič Kovač učence popeljali v spominsko sobo pesnika, po katerem se knjižnica imenuje, in jim predstavili življenje in delo znamenitega Notranjca.

V prostorih knjižnice so si ogledali še razstavo različnih izdaj Levstikovega Martina Krpana, ki je nastala ob 100-letnici izida prve slikanice s podobami Hinka Smrekarja ter izpolnili učni list z vprašanji o Valvasorju, Steinbergu in Udoviču.

Ob zaključku obiska smo šolarje pospremili z mislijo, naj po svetu hodijo zvedavo in pokukajo tudi tja, kamor sonce ne posije. Misel, ki je bila vodilo tudi vsem trem predstavljenim možem.

Vesna Telič Kovač

mojdomkraj 1024x1024 - Moj domači kraj s cerkniškimi sedmošolci