Rapalska meja, drugi del

S februarskim predavanjem, ki ga je organizirala Domoznanska skupina pri Knjižnici Cerknica, je Tine Schein nadaljeval s predstavitvijo raziskovanj rapalske meje. S kratkim povzetkom prvega predavanja o delih rapalske meje, ki je bilo v mesecu oktobru 2019, je obiskovalce seznanil z nekaterimi osnovni podatki: pogodbo sta leta 1920 podpisali Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev in Kraljevina Italija; na pogajanjih ni bilo predstavnikov slovenskega naroda, meja v pogodbi ni bila natančno določena, temveč le okvirno.

Predstavljen je bil del utrdbenega pasu XI. Armadnega zbora znotraj XXIII. sektorja Postojna: kasarna na vrhu Javornika, kasarna GdF Monte Pomario, miniran objekt na javorniški cesti, Javornik ‒ lovska koča, Debeli kamen, Pri Janezu, Pri Koritu, Plešivica, Snežnik, Sviščaki, Otoške doline ‒ milica, GdF Otoške doline in GaF Otoške doline, Monte lome kasarna, kapelica in kaverne Monte Lome 1 in 2.

Prisluhnili smo tudi zgodbi o Hermanu Schönburgu Waldenburgu, takratnemu lastniku gozdov pod Snežnikom, ki je leta 1923 obiskal Mussolinija in mu podaril vrh gore Snežnik, da bi na ta način zaščitil svoje gozdove, ki so se znašli v dveh državah. Mussolini je njegovo ‘darilo’ predal italijanskemu fašističnemu pesniku Gabrielu d’Annuziu, ki je zato dobil plemiški naziv di Monte Nevoso.

Na diapozitivih smo si lahko ogledali takratni denar Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije in Kraljevine Italije, pa tudi različne znamke iz tistega časa.

Marija Hribar

Foto: Tine Šubic
Fotografije s predavanja

DSC01496 resize 1024x683 - Rapalska meja, drugi del