Slikarska razstava v bloški knjižnici

V torek, 19. marca 2024, je bloška knjižnica odprla svoja vrata ljubiteljem umetnosti za poseben dogodek – odprtje slikarske razstave »Sprehod skozi čas«, avtorice Marije Anzeljc. Koncept razstave je bil preprost: vsaka slika je predstavljena kot eno poglavje njenega življenja, kot okno v preteklost, ki je obiskovalcem omogočilo poglobitev v zgodbe, ki so jih ustvarile. Spremljevalna glasba je dodala dogodku poseben čar, za kar sta zaslužna vnukinja Tija Ponikvar in kitarist Matic Mohar. 

Knjižničarka je v uvodu spregovorila o pomenu ljubiteljskega slikanja, ki daje življenju polnost in vsebino. Vsak naj bi se odločal sam, saj v vsakem človeku tli želja po odkrivanju kreativnosti. Sklenila je, da je Marija Anzeljc sprejela izziv, izbrala je pot – barve, ki so ji osmislile življenje. Zahvalila se ji je za razstavo, ki je tako pomemben in potreben prispevek v lokalnem kulturnem prostoru. Svoj nagovor je sklenila z zahvalo vsem sodelujočim v kulturnem programu, ustvarjalcem in obiskovalcem.

Sledila je predstavitev ustvarjalke, ki se redno udeležuje likovnih kolonij v Loškem Potoku, Kočevju, Ribnici, Ložu in Cerknici. Svoja dela je predstavljala na 27 skupinskih razstavah, na Blokah pa se je prvič predstavila samostojno. Kot članica Društva Paleta se udeležuje delavnic pod mentorstvom akademskega slikarja Veljka Tomana, ki je ob otvoritvi njene prve samostojne razstave pripravil strokovno mnenje in predstavil razstavljena dela. Avtorico je podrobneje predstavil predsednik društva Paleta,          g.Janez Dragolič, ki je opisal njeno slikarsko zorenje. Množico obiskovalcev sta nagovorila tudi predstavnik ribniških likovnikov in Nevenka Dražetič, podžupanja Občine Loški Potok.

Soustvarjalci kulturnega programa in obiskovalci so združili moči ter ustvarili pristno vzdušje, ki je še dodatno obogatilo kulturni dogodek. Razstava bo na ogled do 7. maja 2024.

Besedilo: Anđelka Pogorilić

Fotografije: arhiv M. Anzeljc