Spominska razstava Pavel Kunaver – Sivi volk

Profesor, vzgojitelj, geograf, alpinist, jamar, skavt, tabornik, umetnik, naravovarstvenik, astronom, pisec, družinski človek – vse to in še kaj je bil Pavel Kunaver. Njegovemu življenju in delu je ob 130. obletnici njegovega rojstva posvečena spominska razstava v rakovški knjižnici.

Odprtje razstave 12. decembra 2019 je pospremilo predavanje Jurija Kunaverja, univerzitetnega profesorja v pokoju in doktorja geografskih znanosti, ki je o svojem očetu napisal tudi biografijo.

Pavel Kunaver s skavtskim imenom Sivi volk je za seboj pustil bogato zapuščino v obliki fotografij, slik in dnevnikov. Bil je dober opazovalec, odličen slikar in pripovedovalec, ki je svoja opažanja in doživetja skrbno zapisoval v dnevnike.

V marsičem je bil prvi in edinstven. Kot član Drenovcev je zaslužen za razvoj slovenskega alpinizma, turnega smučanja ter raziskovanja kraškega sveta. Predan skavtstvu in taborništvu, je organiziral mnoge tabore, katerih so se udeležile številne generacije otrok. Nekatere je tudi poučeval in kot profesor geografije vodil na ekskurzije. Rad je imel astronomijo, veliko je objavljal tudi na to temo in ustanavljal prve astronomske opazovalnice na Slovenskem. 

Kot predan naravovarstvenik si je med prvimi prizadeval za ohranjanje naravne dediščine, tudi Cerkniškega jezera, Planinskega polja in Rakovega Škocjana – naših krajev, ki so mu bili posebej pri srcu.

Razstava ki je na ogled do 17. januarja 2020, je razdeljena na posamezne tematske sklope, bogata je s fotografijami, zapisi, med katerimi je tudi nekaj originalnih risb, skic in slik. Razstavljeni so tudi dnevniki ter nekaj osebnih predmetov, med njimi izstopata cepin in ura, ki mu je služila pri astronomskih meritvah. V sodelovanju s prof. dr. Jurijem Kunaverjem sta jo pripravila knjižničarja Tine Mauer in Nevena Savić.

 

Nevena Savić