Stota obletnica Puntarjevih dnevnikov

»Novo leto. Dež 1/2, 1/2 vedro.« Tako se je glasil prvi dnevniški zapis Ivana Puntarja Štacnarja, ko je 1. januarja 1923 začel s pisanjem. Kar dve desetletji je zapisoval predvsem dela na svoji kmetiji, skozi različne dogodke in razmišljanja pa povzel tedanje življenje predvsem Unčanov, pa tudi Notranjcev in Slovencev na splošno.

Puntar je bil preprost, a izredno razgledan in napreden kmet z Unca. V svojih dnevnikih poleg osebnih, opisuje tudi politične, kmetijske, gospodarske in družbene razmere med obema vojnama ter začetek druge svetovne vojne. Pisal je redno, vsak dan zelo zgodaj vstal in zapisal dogodke prejšnjega dne.

V knjižni obliki pod naslovom Moja dela, doživetja in pogledi: dnevnik 1923-1943, so izšli leta 2009, spremno besedo in prepis izvirnika je prispeval Franc Perko. To dragoceno pričevanje, ki vsebuje ogromno podatkov o naši lokalni zgodovini, smo obeležili 3. aprila 2023 s spominskim večerom v rakovški knjižnici, kjer že od leta 2016 z Društvom upokojencev organiziramo večere s krajani z namenom odkrivanja in ohranjanja različnih domačih vsebin.

Ob razlagi Franca Perka smo dnevnike brali Nevena Savić, Liza Perko in David Kavčič. Večera se je udeležila tudi gospa Ljudmila Modic, Puntarjeva hči, ki je skupaj s sestro Silvo Puntar prepoznala domoznansko vrednost očetovih dnevnikov in jih pred leti tudi predala v objavo. Vabljeni k branju.

Nevena Savić