Udeležba v projektu Erasmus+

Udeležba v projektu Erasmus+

Knjižničarka Nevena Savić sem se v začetku oktobra letos udeležila zanimivega izobraževanja v Litvi. Knjižnico sem predstavljala v projektu Erasmus+ z naslovom »Dungeons and Librarians: the Quest for Gamified Reading Promotion II«. Poleg kolegic in kolegov iz Mestne knjižnice Ljubljana, Mariborske knjižnice, Mestne knjižnice Kranj, Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in Mestne knjižnice Grosuplje, so se izobraževanja udeležili tudi predstavniki nekaj litovskih in latvijskih knjižnic.

Projekt v izvedbi mestne knjižnice Povilas Višinskis Šiauliau, se je ukvarjal z uporabo metod igrifikacije (angl. Gamification) pri delu z otroki in mladimi v knjižnici. Udeleženci smo se seznanili z različnimi metodami ter izvedeli več o učinkoviti uporabi elementov igre in igranja pri pripravi projektov, izobraževanj in različnih aktivnosti spodbujanja branja v knjižnicah. Usposabljanje je bilo v veliki meri sestavljeno iz praktičnega dela, različnih delavnic, s katerimi smo metodologijo razvijali v praksi. Predstavili smo tudi svoje knjižnice in lastne dejavnosti ter si tako izmenjali dobre prakse pri delu z uporabniki vseh starosti, ne le mlajše populacije.

Knjižničarji vedno iščemo izvirne in učinkovite načine, kako privabiti bralce v knjižnico in branje predstaviti kot zanimivo, privlačno dejavnost. Knjižnice se tako z novimi dejavnostmi prilagajajo uporabnikom, se preoblikujejo v prostore druženja, udejstvovanja ter spreminjajo predstave o knjižnicah kot »le skladiščih knjig«.

Nova znanja odpirajo nove možnosti in razvijajo ideje: zakaj se ne bi ob branju še malo poigrali?

Nevena Savić

FB IMG 1697537914271 225x300 - Udeležba v projektu Erasmus+ FB IMG 1697545559714 300x225 - Udeležba v projektu Erasmus+ FB IMG 1697545673892 300x191 - Udeležba v projektu Erasmus+