Večer s Francem Korbarjem

Uspešno sodelovanje Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica z Društvom upokojencev Rakek se je znova potrdilo 23. oktobra 2017, ko so v sklopu skupnega projekta večerov z znanimi krajani v rakovški knjižnici gostili Franca Korbarja.

Akademski glasbenik, skladatelj, aranžer in pedagog je glasbeno pot začel z violino, a je kmalu ugotovil, da mu je ljubša trobenta. Igral je v različnih ljubljanskih plesnih orkestrih in narodno zabavnih ansamblih. Najprej pri Veselih planšarjih, Dobrih znancih, Ansamblu Borisa Kovačiča in pri Slovenskih muzikantih. Ustanovil je Ansambel Franca Korbarja, zanj med drugim na besedilo Simona Jenka uglasbil skladbo Domovina, ki je danes ponarodela. Znana je tudi skladba Orlek kraški, ki je vezana na naše kraje, saj je kot otrok pogosto prihajal iz Ljubljane na Rakek k starim staršem.

Kot pedagog je deloval na Glasbeni šoli Grosuplje kot profesor trobil in ravnatelj. Je tudi avtor prvega slovenskega učbenika za trobento.

V svoji karieri se je veliko posvečal tudi negovanju slovenske ljudske pesmi. Izdal je tri zbirke priredb ljudskih pesmi za trobila in več zgoščenk. Še vedno piše glasbene priredbe za različne orkestre, in je član Godbe ljubljanskih veteranov, v kateri je trobento zamenjal za bariton.

Pogovor z gostom sta vodila Franc Perko in Franci Albreht, obiskovalci pa so lahko prisluhnili tudi Korbarjevim skladbam.

Nevena Savić