Večer s Tonetom Urbasom

Večeri s krajani, ki so rezultat sodelovanja enote cerkniške knjižnice na Rakeku z Društvom upokojencev Rakek, so postali priljubljen kulturni dogodek. Že štirinajsti po vrsti se je odvijal 11. marca 2019, gostili smo Toneta Urbasa, upokojenega novinarja in vsestranskega športnika.

V pogovoru s Francem Perkom je predstavil svojo življenjsko pot, od mladostnih let na Rakeku, do zrelih let, preživetih med Ljubljano in Blokami. Poklicno pot je zaznamovalo novinarsko delo pri Kmečkem glasu in TV 15, bil je tudi urednik revije Ribič.

Vseskozi je ostal predan športu – tako tekmovanju kot organiziranju športnih prireditev. Z nekaterimi obiskovalci je obujal mladostne spomine na športne začetke, od kegljanja »pri Mlakarju«, nogometa »v Cegunci« do smučarskih skokov v Delah. Kar dvajset let je bil vratar pri Nogometnem klubu Rakek, igral je rokomet za Maribor, Olimpijo in Slovana, kegljal za Ljubljano in Brest. Ukvarjal se je tudi z atletiko, kolesarstvom, smučarskimi skoki in tekom na smučeh. Kot organizator je bil nepogrešljiv pri Bloških tekih in Kmečkih igrah.

Druženje je zaključil z besedami: »Če bi še enkrat živel, bi šel po isti poti, nič ne bi spreminjal.«

Nevena Savić