Zaključeni prvi Bralni požiralniki, kmalu se začnejo novi

Bralni požiralniki, bralna značka za mlade in odrasle v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica

Konec decembra smo v cerkniški knjižnici z zaključno prireditvijo, na katero smo v goste povabili Jerneja Dirnbeka – Dimeka iz glasbene skupine Mi2, sklenili prvo bralno značko za mlade in odrasle, ki smo jo pod sloganom »prešerno s knjigo do taveselega dne« časovno umestili med Prešernov dan in Taveseli dan kulture.

V preteklem letu je bralni izziv opravilo kar 80 bralk in tudi nekaj bralcev je prebralo vsaj pet knjig z bralnega seznama, ki smo ga pripravile strokovne delavke knjižnice. Med stotimi izbranimi deli je bilo 45 del slovenskih avtorjev, preostalih 55 pa tujih in podoben seznam bo čakal uporabnike tudi letos v vseh enotah naše knjižnice.

Z Bralnimi požiralniki začenjamo prav na slovenski kulturni praznik. S tako promocijo branja želimo spodbuditi tudi mlajše generacije k prebiranju novih pisav, saj je projekt namenjen ljubiteljem knjig od 15. leta dalje.

Bralke in bralce smo za uspešno zaključen izziv in pravočasno oddan bralni karton, na katerega so lahko zapisali svojo misel o prebranem ali prepisali zanimiv citat iz del, nagradili s praktičnim darilom in priznanjem, najbrž največje presenečenje pa je bil obisk znanega gosta, ki ni le priljubljen glasbenik, ampak zadnja leta tudi zelo uspešen pisec romanov kot so Ledena kraljica, Tramp in prvenec Pevci pozabljenih pesmi. Da je Jernej zelo duhovit sogovornik, je dokazal v pogovoru z Vesno Telič Kovač, seveda na večer ni prišel brez svoje kitare, tako da smo lahko prisluhnili tudi njegovim avtorskim skladbam, zapel pa je celo eno, ki jo glasbena javnost še ne pozna in se bo znašla na naslednjem albumu njegove glasbene skupine.

Bralna značka, ki smo jo v letu 2023 uvedli prvič, bo postala stalnica, saj želimo sodobno kakovostno slovensko in tujo literaturo približati mladim, med katerimi branje vse bolj ponika, ter seveda v projekt vključiti tudi naše redne bralke in bralce, da z zanimivimi zgodbami in izbranimi besedami skupaj napolnimo Bralne požiralnike.

Besedilo Vesna Telič Kovač
Foto Tine Šubic in Ljubo Vukelič