Bralne urice s snemanjem v DEOS-u

Star ruski pregovor pravi, da knjig nimamo radi tako, da jih spoštujemo, marveč tako, da jih beremo. Da bi branje približali in omogočili lažji dostop do njih tudi stanovalkam in stanovalcem bližnjega Centra starejših Cerknica, smo se v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, takrat  tudi na pobudo bivše direktorice doma Zvonke Ješelnik, že leta 2007 odločili, da bo vsak mesec v dom prihajala knjižničarka.

Udeleženci Bralnih uric, kot so redna mesečna druženja poimenovana, se s knjižničarko Vesno pogovarjajo o najnovejših knjigah, pa seveda tudi o tistih, ki že nekaj časa živijo svojo usodo na knjižnih policah in v rokah bralcev. S knjižničarko se dogovorijo o svojih bralnih željah in pričakovanjih, tako da jim lahko ob naslednjem obisku prinese knjige po izboru in okusu, seveda pa izbor prepustijo tudi njej. Ker pa vse več udeležencev vedno težje bere, oziroma nekateri sploh ne morejo več brati sami, zadnja druženja popestrijo z glasnim branjem leposlovja. Nazadnje so prebirali biografski roman o Borisu Cavazzi, vedno znova se vsi radi nasmehnejo ob bistroumnih Butalcih, trenutno pa berejo biografski roman Tadeja Goloba Kot bi Luna padla na Zemljo, kjer se jim poglavje za poglavjem odstira zgodba dramske igralke Milene Zupančič.

Ker je cerkniška knjižnica letošnja prejemnica Priznanja Andragoškega centra Slovenije, saj z raznovrstno izobraževalno ponudbo predstavlja dodano vrednost v lokalnem okolju, so s sodelavcem ACS Darijanom Novakom in z obiskovalci Bralnih uric posneli delček predstavitvenega filmčka ustanove, portret knjižnice, ki bo premierno predvajan 10. maja 2019 ob podelitvi priznanja na nacionalnem odprtju TVU v Kranju.

Besedilo: Vesna Telič Kovač
Foto: arhiv KJUC