V razstavni vitrini cerkniške knjižnice … že od 2014

Od septembra 2014, ko smo razstavno vitrino cerkniške knjižnice prvič napolnili, takrat z risbami domačinke, se je obiskovalcem predstavilo skorajda petdeset notranjskih ustvarjalcev in zbirateljev, ki se za svoj termin dogovorijo vsaj pol leta pred načrtovano razstavo. Trenutno smo že dogovorjeni za postavitve do septembra 2020, najbrž pa bi se vseeno še vedno našel prazen prostor v  vitrini ali mesto na steni, kjer bi izobesili zanimive izdelke.

Vse več domačink svoj prosti čas posveča šivanju, kvačkanju ali pletenju, razstavljeni so bili tudi mozaiki, panjske končnice, kamnite hiške, glineni izdelki in voščilnice ter zanimive zbirke zbirateljev, od družinskih ex-librisov, maket lokomotiv do miniaturnih gasilskih vozil, znamk in našitkov.

Svoje unikatne izdelke so obiskovalcem knjižnice večkrat pokazali tudi stanovalci DEOS-a in uporabniki Varstveno-delovnega centra iz Enote Cerknica, čipkarice iz KD Rak Rakek in seveda najmlajši iz Vrtca Martin Krpan.

Zelo uspešno je sodelovanje s cerkniško osnovno šolo, kjer pod mentorstvom profesorja Jerneja Dolničarja učenke in učenci vsako leto ustvarjajo v različnih tehnikah in na aktualne motive ter tako obeležijo obletnice znanih Notranjcev. Ob skorajšnji 110. obletnici rojstva Lojzeta Perka bo na ogled razstava, ki so jo poimenovali Naši slavljenci. Poleg akademskega slikarja si bomo na portretih mladih likovnikov ogledali še literata, matematika in skladatelja, može, ki so zaznamovali minulo in letošnje leto. Pravkar se je razstava izdelkov iz polstene volne s pomenljivim naslovom Družinska prepletanja, saj so jih izdelovali člani več generacij Dragoličevih, preselila v rakovško knjižnico, še vedno pa so v Cerknici na ogled unikatni tekstilni izdelki Má za otroke in odrasle, ki jih z avtorskimi ilustracijami oblikuje Eva Mazi.

Tekst: Vesna Telič Kovač
Foto: Ljubo Vukelić