Klekljarski poklon stoletni lipi na Placu

Klekljarski poklon stoletni lipi na Placu

Že od nekdaj je bila lipa ne le na Slovenskem simbol prijateljstva. Zasajena na vaških trgih je bila središče vaškega življenja, kjer so se zbirali, se pogovarjali in tudi odločali o pomembnih stvareh. In tako je tudi še danes, pod cerkniško lipo na Placu se še vedno odvijajo kulturni dogodki.

Klekljarska sekcija KD Rak Rakek, ki deluje že od leta 2003 in je letos praznovala okrogel jubilej s tradicionalno razstavo Prvih 20 let, si je pod vodstvom mentorice Zmage Raljevič že pred tremi leti zadala projekt sklekljati 100 lipovih listkov, povezanih v drevo, kot poklon simbolu slovenstva, ki na Placu nasproti knjižnice raste že sto let.

Za 100 klekljanih lipovih listkov in cvetk je 24 klekljaric opravilo 450 ur prostovoljnega dela, oziroma po oceni skupno kar 500 ur. Papirc, vzorčno predlogo, po kateri so klekljale, sta narisali Zmaga Raljevič in Tadeja Vrenko, drevo pa sta naredili klekljarici Jasna Kočevar Nared in Sara Pustavrh. Za listke, povezane v drevo, so na koncu poskrbele Zmaga Raljevič, Tadeja Vrenko, Vida Ferfila in Jasna Kočevar Nared. Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica in vse enote imajo vedno na stežaj odprta vrata, da klekljarice predstavljajo svoje unikatne izdelke, drevo s 100 lipovimi listki pa je našlo svoj stalni dom v neposredni bližini lepo rastoče lipe, ki so jo naši predniki zasadili pred stotimi leti.

Vesna Telič Kovač