Mladinski kotiček

Pri knjigomatu v pritličju knjižnice vas čaka deset različnih bralnih kufrčkov, namenjenih mladim bralcem do 9. leta starosti, seveda pa nikakor ni prepovedano, da si ga izposodijo tudi starejši. V kufrčku je osem izvodov različnih knjig (uganke, pesmice, zgodbice, poučne knjige). Pusti se presenetiti, izposodi si bralni kufrček in se popelji v pravljični svet raziskovanja!

TRUNKI reklama KJUC cover - Bralni kufrček

Rezultat:  

Lestivca:  

V prireditvenem prostoru, ki se nahaja v drugem nadstropju naše knjižnice, ob zaključku pravljično-ustvarjalnih uric, organiziramo brezplačno gostujočo lutkovno predstavo.
Namenjena je vsem otrokom od 3. leta dalje.

Odgovornosti za morebitne padce (in poškodbe) po stopnicah ne prevzemamo, zato pozivamo starše, da poskrbijo za varen prihod in odhod s prireditve.

slika1 - Lutkovne predstave slika2 - Lutkovne predstave

Logotip MEGAKVIZ 19 20 - MEGA kvizOsnovnošolke in osnovnošolci, poznate MEGA kviz, slovenski knjižnično-muzejski kviz?!
Rešujete ga lahko od 21. oktobra 2019 do 15. maja 2020 in seveda tudi preko spleta na povezavi MEGA kviz.

Letošnja osrednja tema že 14. cikla MEGA kviza z naslovom VODNIK PO SLEDOVIH BESED je knjiga in zgodovina njenega nastanka in razvoja, od najstarejših ohranjenih sporočil, jamskih slikarij, pa do modernih elektronskih naprav, na katerih lahko beremo knjige brez papirja.
Kviz je primeren predvsem za učence drugega in tretjega triletja osnovne šole.

MEGA kviz je razdeljen na 5 sklopov: Pišem, da ne pozabim, Ne piše se le na papir, Od rokopisa do tiska, Knjige so zakladi in Knjiga. Znanje. Razum. Rešiš lahko vseh pet sklopov in ugotoviš MEGA geslo, lahko pa rešiš le enega izmed sklopov in prav tako sodeluješ v zaključnem žrebanju, ki bo v začetku junija 2020.

Posamezni sklop obsega vprašalnik (tudi v pdf obliki, primerni za tisk), obsežnejše gradivo o predstavljeni temi (»Vse o …«) in vrsto spodbud za nadaljnje raziskovanje (Radovednež) in potepanje (Potepuh), opremljen pa je tudi s slikovnim in videogradivom ter vrsto e-povezav, priporočeno literaturo, mini stripom, za vsak sklop pa je razpisan tudi likovni natečaj.

In zakaj knjiga? Leta 2019, ko se je kviz, ki je vezan na šolsko leto 2019/20, začel, je minilo 200 let od smrti Valentina Vodnika.

Kviz organizira Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, v sodelovanju s Sekcijo za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in, v letošnjem letu, z Mestnim muzejem Ljubljana, kjer je na ogled tudi velika letna razstava Knjiga. Znanje. Razum., s predstavitvijo obdobij, ki so bila ključna za razvoj slovenske pisane in tiskane besede ter slovenskega jezika.

MEGA kviz

logo - MEGA kviz

 

Za vrtčevske skupine in razrede OŠ po predhodnem dogovoru pripravljamo pravljično obarvane bibliopedagoške ure, ki jih včasih zaključimo z ustvarjalno delavnico.
Na našem cicibanskem oddelku po predhodnem dogovoru z vzgojiteljicami posameznih skupin izvedemo tudi zaključek predšolske bralne značke »Palček Bralček«.

slika3 - Obiski vrtcev in šol

Dobi super navado in super nagrado: branje in majico ter sodeluj v nagradnem žrebanju. Pridruži se Poletavcem – poletnim bralcem in preživi počitnice v družbi svojih najljubših knjig, revij, časopisov …

Med poletnimi počitnicami izberi 30 dni in beri 30 minut na dan. Prebrano zapisuj v bralni seznam, ki ga dobiš v knjižnici ali si ga natisneš, odrasli pa naj s podpisom potrdijo, da si res bral(-a).

Izpolnjeni bralni seznam najkasneje do 10. septembra oddaj v knjižnici ali pošlji na naslov:
Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Partizanska cesta 22
1380 Cerknica

Več o Poletavcih https://www.poletavci.si/

banner - Poletavci

Mesečne pravljične urice z delavnico, namenjene otrokom od 4. leta dalje, izvajamo mesečno, z enkratno ponovitvijo, ustvarjalne delavnice na določeno temo pripravimo občasno, prav tako občasno na druženje s knjigo povabimo triletnike in njihove starše, ob tem izvedemo ustvarjalno delavnico.
Dejavnosti so brezplačne, število udeležencev je omejeno, zato so obvezne predhodne prijave, v šolskem letu 2016/2017 bomo že devetič zbirali žige in za izpolnjen pravljični karton s petimi obiski pravljičnih uric otroka nagradili s praktično nagrado z logotipom knjižnice.

Prvošolcem ob vstopu v šolske klopi ponudimo brezplačen vpis  v knjižnico, do meseca decembra jim ob tem podarimo kvalitetno slikanico. K vpisu jih povabimo s propagandnim gradivom, ki ga v šoli  prejme vsak učenec, v šolskem letu 2016/2017 pa bo po predhodnem dogovoru z ravnateljico šole na prvem roditeljskem sestanku za prvošolčke prisostvovala tudi knjižničarka, ki bo osebno povabila starše in njihove otroke, da postanejo člani naše knjižnice.

csm Rastem s knjigo logotip a7ca8136e7 - Rastem s knjigo»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

V šolskem letu 2016/2017 poteka projekt »Rastem s knjigo OŠ – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu« za sedmošolce že enajstič, projekt »Rastem s knjigo SŠ – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu dijaku« za dijake prvih letnikov pa sedmič.

Kit na plaži 150x150 - Rastem s knjigo
Za osnovnošolce je bila izbrana knjiga pisatelja Vinka Möderndorferja Kit na plaži.
OŠ: kratek film po romanu Kit na plaži pisatelja Vinka Möderndorferja

csm Sanje o belem strpedu Litera 8ffa33ddf8 150x150 - Rastem s knjigo
Za srednješolce je bila izbrana knjiga pisateljice Marjane Moškrič Sanje o belem štrpedu.
SŠ: kratek film po romanu Sanje o belem štrpedu pisateljice Marjane Moškrič

Rastem s knjigo JAK RS

 

 

 

V razstavni vitrini na mladinskem oddelku, ki odlično dopolnjuje dejavnosti le-tega, pripravljamo mesečne razstave, vezane na obletnice literarnih ustvarjalcev in ilustratorjev, ter različne tematske razstave, namenjene otrokom in mladostnikom.

cover 1 - RazstaveDahl v vitrini.. - Razstave Dahl v vitrini..... - Razstave Dahl v vitrini...... - Razstave Dahl v vitrini......... - Razstave Dahl v vitrini............. - Razstave Dahl na mizi - Razstave

Razstava mladinski oddelek – Svetovni dan Zemlje

Medvedi in medvedki – praznična medvedja razstava ob 70. letnici revije Ciciban


Od leta 1987 s pomočjo različnega knjižnega gradiva od septembra do junija sestavljamo mesečno literarno uganko, namenjeno šolarjem osnovne šole, nekoliko mlajša je uganka za modrijančke, ki jo rešujejo predšolski otroci in šolarji do 3. razreda devetletke. Prvi teden naslednjega meseca izžrebamo nagrajence in rezultate objavimo na stenčasu mladinskega oddelka, nagrade čakajo pri izposojevalnem pultu do konca tekočega meseca. Isti uganki rešujejo tudi otroci naši treh enot knjižnice.

 

 

Jeseni 2014 smo na mladinskem oddelku Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica z nalepko zlata hruška opremili vse knjižno gradivo, ki se je uvrstilo na seznam zlatih hrušk. Vsako leto, ko izide nov priročnik za branje kakovostnih otroških in mladinskih del, dodamo nove.
Berite najboljše knjige. Utrgajte si zlato hruško.

slika4 150x150 - Zlata hruška

»Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig. Po mnenju uredniškega odbora, ki vsako leto (od leta 2004) pripravlja Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, se tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, uvrstijo med odlične izdaje leta in pridobijo pravico do znaka Zlata hruška.
Med odličnimi izdajami izberemo najboljše tri knjige v treh različnih kategorijah ter jim podelimo tri priznanja:

  • za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo,
  • za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo ter
  • za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo, v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY.

Vsako leto narašča število izdanih naslovov in sorazmerno s tem tudi poznavalska in mentorska neobvladljivost tega področja. Podelitev Zlatih hrušk je tako ena od priložnosti, da se v javnosti uveljavi promocija kakovostnih knjig, da javnost izve, da je mladinska književnost del umetnosti in kulture naroda in da ima mladinsko leposlovje tudi socialno, psihološko, etično in kulturološko poslanstvo. Rezultati vrednotenj so namenjeni založnikom in izdajateljem.«