Na robu otoka s pisateljem Matetom Dolencem in režiserjem Miho Čelarjem

Literarno otočje Mateta Dolenca obsega preko trideset del različnih zvrsti in žanrov, namenjene so tako odraslim kot otrokom in prav njegove knjige za najmlajše so zadnja leta med večkrat nagrajenimi. Večino del zaznamujejo humor, satira in morska tematika, saj je Dolenc tudi velik ljubitelj potapljanja ter podvodnega ribolova. V ‘morskem delu’ pravkar izdane antologije pravljic Kako dolg je čas brancini, jastogi, morski črvi in vetrnice, polž samotarec in ostrige plavajo v problemih, ki jih povzroča meja v Piranskem zalivu, plinski terminali, agresivni turisti in interesi kapitala, begunci in izropano morje; v ‘kopenskem delu’ pa se poleg medvedov, polhov, volkov, bikcev in lipicancev, pojavijo tudi nekatere osebe iz javnega življenja, nekatere z imenom in priimkom, nekatere odkrito zakrinkane in prav zato se ob pravljicah, ki so napisane hudomušno in asociativno, kjer se prepletata realnost in domišljija, smejemo in trpko zamislimo tudi starejši bralci.

Trpka in kot sol na rani pa je skeleča usoda otočka, kjer kranjska sivka pozimi nabira med in krompir raste na silvestrovo. Otoček Biševo, ki ga večji otok Vis ščiti le pred burjo, ne pa pred trumami dnevnih turistov, ki ga obiščejo le zaradi ogleda znamenite Modre špilje, zaradi česar je vsakodnevno življenje trinajstih Biševljanov še bolj oteženo in otok umira, kot ugotavlja Mate Dolenc, ki je otoku posvetil kar osem knjig in se nanj vrača od 70. let preteklega stoletja. Nazadnje z režiserjem in scenaristom Miho Čelarjem, ko sta pozimi 2017/18 z majhno filmsko ekipo sledila borbi Biševljanov in jo v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Od 132.000 gledalcev iz desetih držav jih je kar 42.000 iz Slovenije spremljalo zgodbo z razpletom in zaključkom v dokumentarnem celovečercu, ki smo si ga ogledali po pogovoru, ki ga je krmarila Vesna Telič Kovač iz Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica. Dogodek je soorganiziral Kulturni dom Cerknica.

Prav nič pravljično zgodbo, ki je sicer posvečena Biševu, pa lahko z malega jadranskega otočka kaj kmalu naplavi tudi na obronke našega jezera in prav bi bilo, da bi si iOtok ogledali tudi vsi tisti, ki kakorkoli razmišljajo o turizmu.

tekst Vesna Telič Kovač

foto Tine Šubic
Fotogalerija

Premiera filma iOtok Foto Tine Šubic 04 resize 1024x674 - Na robu otoka s pisateljem Matetom Dolencem in režiserjem Miho Čelarjem