O POTopisu Viljema Gogale

O POTopisu

Rakovška knjižnica je 8. novembra 2022 gostila Viljema Gogalo, ki je z obiskovalci delil svojo popotniško in življenjsko izkušnjo duhovne narave.

Po izobrazbi pravnik in magister sociologije, tudi nekdanji novinar Sobotne priloge, je pred več kot petnajstimi leti sprejel odločitev, da postane popotnik. Odpravil se je na pot brez denarja, prenočeval večinoma zunaj, se umival v rekah ter se prehranjeval z ostanki. Prehodil je večino romarskih poti, od Kompostele in Rima, vse do Jeruzalema.

Njegovo potovanje, ki ni bilo le fizično, ampak tudi duhovno, je rodilo knjigo z naslovom POTopis. Ni načrtoval vrnitve med ljudi, a ga je prav knjiga vrnila mednje. Zadnja leta tako hodi po Sloveniji in na druženjih predstavlja svojo pot. Knjigo je ilustriral slikar Nikolaj Mašukov in je ni moč dobiti v redni prodaji, na voljo je le na predstavitvah. Naši bralci si jo boste lahko izposodili v knjižnici.

Viljem je vsekakor zelo zanimiv sogovornik, ki s svojim delovanjem želi spodbuditi ljudi, da si prisluhnejo, najdejo svojo pot, kot pravi. Ni nujno, da na enak način, kot jo je on. Nas je pa vsekakor opomnil na našo čudovito pokrajino in navdihnil za sprehod, ki nam bo morda dal misliti.

Nevena Savić

20221108 183027 - O POTopisu Viljema Gogale