Podaljšano reševanje Mega kviza – 4. sklop Knjige so zakladi

Reševanje letošnjega MEGA kviza je zaradi trenutnih izrednih razmer podaljšano do 1. septembra 2020. Podaljšan je tudi spremljajoči likovni natečaj. Nagrajenci bodo znani v mesecu septembru.

Vabljeni k reševanju 4. sklopa kviza z naslovom Knjige so zakladi https://www.megakviz.si/kviz/sezona-201920/knjige-so-zakladi

Knjige niso zgolj listi papirja, pač pa prave zakladnice, ki bogatijo naše znanje, domišljijo in notranji svet, v njih je shranjena zgodovina in zabeleženi spomini.

Začetki cerkniškega knjižničarstva segajo v leto 1879, ko so ustanovili Narodno čitalnico in Narodno bralno društvo.

Prve knjižnice so poznali že v prazgodovini, bile so zasebne in last vladarjev. Prvo javno knjižnico so ustanovili v Rimu, knjižnice so imeli kar v sklopu javnih kopališč in term. Po razpadu rimskega cesarstva so javne knjižnice ponovno zaživele šele v renesansi; prva javna knjižnica v Evropi je bila Medičejska knjižnica v Firencah.

Do ustanovitve prvih univerz so bili samostani in samostanske knjižnice središče učenosti. Dragocenejše knjige so v knjižnicah zavarovali tako, da so jih na mize ali omare priklenili z debelimi verigami.

Skozi različna obdobja zgodovine so se nekateri pisci srečevali s prepovedmi in omejitvami pri objavi svojih del. Tudi Primož Trubar je bil na seznamu prepovedanih knjig.

MKLJ Megakviz VPRASALNIK 4 slike 03SPLET - Podaljšano reševanje Mega kviza - 4. sklop Knjige so zakladi

3. sklop lahko rešiš na povezavi: https://www.megakviz.si/…/sezona-201920/od-rokopisa-do-tiska
Na spodnji povezavi lahko osnovnošolci, predvsem tisti od 4. razreda dalje, rešite 2. sklop kviza Ne piše se le na papir: https://www.megakviz.si/…/sezona-201…/ne-pise-se-le-na-papir
Če še niste rešili 1. sklopa Pišem, da ne pozabim, pa je le-ta dostopen na povezavi https://www.megakviz.si/k…/sezona-201920/pisem-da-ne-pozabim.