Pogovor s Tonetom Gornikom

V okviru Večerov z znanimi krajani, ki jih organiziramo z Društvom upokojencev Rakek, smo 22. februarja v rakovški knjižnici gostili gospoda Toneta Gornika. V pogovoru s Francem Perkom nam je razkril marsikatero zgodbo, ki jih pri njegovih 90. letih ni malo. Začenši s svojim otroštvom in znanimi sorodniki, igralci (njegov stric je bil Ivan Levar, polsestra pa Ančka Levarjeva), je pripoved nadaljeval z opisom svojega delovanja med drugo svetovno vojno, ko je deloval kot kurir, po njej pa začel svojo karierno pot.

Ta ga je pripeljala do mesta direktorja Trgovskega podjetja Škocjan, ki je dolga leta krojilo razvoj  trgovine in turizma v naših krajih in zaposlovalo približno 150 ljudi. Opisal je tudi številne dogodke, takrat pomembne za našo občino, od uvajanja prvih samopostrežnih trgovin, prihoda bencinskega servisa na Rakek, gradnjo doma na Slivnici, avtocestnega priključka na Uncu in številnih drugih projektov.

Osebne zgodbe so za nas in zanamce dragocene, so pričevanja, ki jih pogosto ne najdemo v knjigah, za identiteto kraja in ljudi pa so izrednega, zgodovinskega pomena.

Nevena Savić