Predavanje o Tadžikistanu

Marjan Olenik je marsikateremu obiskovalcu knjižnice na Rakeku znano ime, saj je dolgoletni član domačega kulturnega društva. V zadnjih letih je v naši knjižnici predstavljal svoja likovna dela in pripravil nekaj potopisnih predavanj.

Marjan, za prijatelje Gurka, živi aktivno življenje med domovanji na Krasu in v Istri ter se preizkuša v številnih dejavnostih. Je alpinist, planinski vodnik, alpinistični inštruktor, popotnik, turistični vodnik, čebelar, jamar, jadralni padalec, slikar, fotograf in še bi lahko naštevali.

Osvojil je številne, tako domače kot tudi evropske in svetovne vrhove. Je prejemnik številnih priznanj in nagrad, med drugimi tudi najvišjega priznanja Planinske zveze Slovenije za leto 2020.

Njegova predavanja so posebno doživetje, zanimiva za širši krog ljudi, ne le alpiniste. S številnimi fotografijami, prepletenimi z glasbo in pripovedjo, nam predstavi obiskano deželo kot celoto in ne le kot lokacijo odprave. Tudi zato so predavanja vedno aktualna. Rad naveže stike z domačini, ki večinoma živijo zelo skromno. Tu se pokaže tudi njegova človekoljubna plat, saj s svojim delovanjem kot prostovoljec zbira sredstva in podpira mnoge šole ter skupnosti obiskanih dežel.

Njegovi potopisi so nam doslej predstavili Nepal, manjše dežele pod Himalajo, Etiopijo, Peru, Mjanmar, in nazadnje, 11. decembra tudi Tadžikistan.

 

Nevena Savić

20231211 183740 e1702555311944 642x1024 - Predavanje o Tadžikistanu