Roman o pilotu Alojziju Knapu na Biblosu

Pri založbi Beletrina je pravkar izšel biografski roman Eden izmed nas o Cerkničanu, pilotu Vojnega letalstva Kraljevine Jugoslavije Alojziju Knapu oz. po domače Klemenovem Lojzetu. Roman je delo Snežane Brumec, vnukinje Knapove sestre Ivane (por. Mršek) in je kot e-knjiga že dostopen tudi v spletni knjižnici na portalu Biblos.

Roman o pilotu iz Cerknice Alojziju Knapu na Biblosu

Alojzij Knap, leta 1904 rojen očetu Andreju Knapu in materi  Ivani, roj. Rožanec, se je že pri šestih letih, ko si je skupaj z očetom ogledal 40-metrski let Edvarda Rusjana z letalnikom EDA VI čez mirensko polje, odločil, da ne bo le spuščal papirnatih letal s senika, ampak da bo postal pravi letalec, pilot. To željo je uresničil, žal pa se je tudi njegova letalska pot končala nad Beogradom, v Savi, podobno kot pred 22 leti pot pionirja slovenskega letalstva Edvarda Rusjana.

Knap je 3. maja 1933 dosegel zmago na mednarodnem letalskem mitingu v Beogradu in najbrž v navdušenju nad uspehom naredil še en prelet pod mostom, katerega je zadel s krilom letala, ki se je začelo utapljati v Savi. Knap naj bi še uspel splezati na rep letala, ko je skupaj z letalom utonil v Savi, star komaj 28 let. Iz Beograda so Knapovo truplo z vlakom pripeljali do Rakeka, pokopan je na cerkniškem pokopališču.

knap naslovnica - Roman o pilotu Alojziju Knapu na Biblosu

Beletrina – Snežana Brumec: Eden izmed nas

Navodila za izposojo elektronske knjige so na spodnjih povezavah:

Biblos – izposoja e-knjig

Biblos – video navodila za uporabo e-knjig na mobilnih napravah in osebnih računalnikih