Tine Šubic občinski nagrajenec na predlog knjižnice

Čestitke Valentinu Šubicu – prejemniku občinskega priznanja srebrni taborski znak

Če ob sprehodu po jezeru ali ostalih lepotah, ki nas obdajajo, koga srečamo, je to zagotovo domačin, Cerkničan Valentin Šubic, Tine po domače. Tine, ki se v naravo nikoli ne poda brez fotografskega aparata, je svoj hobi in predvsem skriti talent odkril pri petdesetih, od takrat je fotoaparat, poleg žene Majde, njegov življenjski sopotnik.

Od vedno vesele narave je že v mladih letih sodeloval pri pustnem karnevalu in se ukvarjal s športom, predvsem z nogometom in ribičijo. Zaradi poškodbe je prenehal tekati po zelenici, še vedno pa je zelo dejaven član Ribiške družine Cerknica, ne le kot navdušen ribič, ampak tudi kot reševalec v obdobjih, ko jezero začne presihati in ribiči lovijo ure in minute za reševanje rib. Jezeru, ki mu sledi od prvih kapljic, pretakanja v potoke in nenazadnje v širne vode, ki zalijejo kraško polje, s svojim budnim fotografskim očesom 365 dni na leto izkazuje poklon in spoštovanje. Jezero je njegov najljubši motiv, zatočišče in neskromno ga poimenuje biser Notranjske, kakor je naslovil tudi svojo samostojno razstavo lani novembra v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica. V domačem kraju je javnosti predstavil izbor petintridesetih fotografij, ki se jih je od leta 2008, odkar fotografira, nabralo že v štirimestnem številu. Umetniški fotografiji pa Tine v veliki meri ob bok postavlja tudi dokumentarno. Popolnoma prostovoljno in vedno dobre volje je prisoten na kulturnih, športnih in ostalih prireditvah v cerkniški občini, svoje foto dokumente časa objavlja tako na spletu kot v tiskanih medijih, nezanemarljiva pa je njegova odzivnost in hitrost, saj so njegove foto zgodbe objavljene tik po zaključku dogodka ali celo že, ko le-ta še traja.

Razstava v cerkniški knjižnici ni bila njegova prva samostojna, saj je v fotografski objektiv ujete lepote Notranjske že leta 2019 delil z obiskovalci v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani.

Tine Šubic na področju Občine Cerknica redno sodeluje z akterji na področju kulture, športa, turizma in vseh ostalih dejavnosti (Občina Cerknica, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica, Ribiška družina Cerknica, Kulturni dom Cerknica, KD Godba Cerknica, Notranjski študentski klub, NK Cerknica, KK Cerknica, Pustno društvo Cerknica …) in tako s svojo fotografijo promovira delovanje društev, klubov, javnih zavodov in vseh, ki se trudijo v občini pustiti pečat. Tine ga vsakodnevno, že vrsto let, pušča s svojo fotografijo.

Foto Ljubo Vukelič