Zgodbarnica – za branje in objavo vaših prispevkov

Zgodbarnica, študijski krožek pod okriljem Andragoškega centra Slovenije, deluje od leta 2012. ŠK so osnovali predvsem zaradi potrebe po druženju in zaradi potrebe ljudi, predvsem starejših, po pripovedovanju zgodb iz otroštva, iz preteklosti, zgodb o navadah in običajih, o ljudskosti ali njenem nasprotju …

Zgodbe so se včasih pripovedovale ob ognjiščih, ob ličkanju, luščenju fižola in podobnih skupinskih opravilih. Danes ob poplavi medijev človek nima veliko časa za pristni stik s sočlovekom, za predajanje znanja, védenja, zato se je ta oblika druženja izkazala prepotrebna, kar udeleženci dokazujejo z obiskom in dobro voljo na vsakem srečanju. Vendar se v krožku ne omejujejo le na preteklost. Odprti so za kakršne koli življenjske domišljijske zgodbe, ker zgodba je življenje samo in kar koli se v njem zgodi, je zgodba zase.

Včasih zgodb ne samo pripovedujejo, ampak jih tudi zapišejo v knjižnem ali pogovornem jeziku kot tudi v narečju, da se, poleg fotografij, pesmi, receptov, šal, pregovorov, domišljijskih zapisov idr., ohranijo kot izjemen domoznanski vir.

Sprva so vsako leto, zdaj pa vsako drugo, izdali istoimenski zbornik, ki je dostopen v elektronski obliki. Zbornik ureja in lektorira mentorica krožka Patricija Dodič, ki je tudi glavna organizatorka. Vanj prispevajo zapise  krožkarji in zunanji pisci. Zborniku sta priloženi tudi rubriki Zgodbarničica, v kateri so objavljeni zapisi mlajših, bodisi osnovnošolcev bodisi srednješolcev, ter Prispele zgodbe, v kateri mentorica objavi izbor besedil, ki jih pošljejo nekrožkarji: kdor koli si želi pisati in z zgodbo nekaj povedati oz. deliti z ostalimi. V zbornik nemalokrat prispevajo besedila tudi znana pisateljska in druga imena.

ŠK Zgodbarnica je nastal pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in Kosovelove knjižnice Sežana, v kateri je mentorica tudi zaposlena (vodi enoto Knjižnica Kozina) in kjer se krožkarji sestajajo enkrat mesečno. 

Če bi kogarkoli poprijelo svoje zgodbe deliti, naj piše ali pošlje zgodbe na . Brez omejitev in pravil, lahko tudi napisane na roko na naslov Knjižnica Kozina, Istrska 19, 6240 Kozina. 

Zgodbarnica 2012, 2013

Zgodbarnica 2013, 2014

Zgodbarnica 2014, 2015

Zgodbarnica 2015, 2016

Zgodbarnica 2016-2018